Tisuće vjernika hodočastile Kraljici Mira u Hrasno

Svečano je i živo bilo i ovu nedjelju u Hrasnu, baš kao i svake godine u drugu nedjelju svibnja, kada nekoliko tisuća vjernika iz okolnih mjesta hodočasti u središnje marijansko Svetište drevne Trebinjske biskupije, malo hercegovačko mjesto Hrasno kod Neuma.

Hodočasnici su stizali sa svih strana, već od ranog jutra, da bi pred kipom Kraljice mira na brežuljku Gradina obnovili svoju vjeru i izrazili zahvalnost Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor.

 Hodočašće u ovo marijansko svetište odvija se od svibnja 1977. godine, kada je biskup Petar Čule službeno blagoslovio kip Kraljice mira i otvorio Svetište kao mjesto hodočašća Djevici Mariji i svečanih slavljenja božanskih otajstava.

Hrasno tijekom vremena spontano postaje Svetište cijele Trebinjske biskupije i susjednih župa, i biskupija.

Na početku misnog slavlja župnik i upravitelj Svetišta, don Antun Pavlović, pozdravio je sve nazočne hodočasnike, svećenike i biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića, koji je predvodio svečano misno slavlje.

Don Antun je u uvodu spomenuo i pokornička hodočašća, koja su bila organizirana u ovo Svetište kroz pet nedjelja, kao pripremu za Uskrs, ali i za ovu svečanu proslavu.

Na početku misnog slavlja, formirala se procesija prema Gradini uz molitvu i pjesmu Gospinih litanija. Biskup Perić je pred Gospinim kipom izmolio Kraljici mira posvetnu molitvu.

Hodočasnička se procesija potom vratila prema oltaru pjevajući Gospine pjesme, nakon čega je biskup Perić blagoslovio brojne automobile i autobuse, a radi se o tradicionalnom blagoslovu vozila koje je uveo kardinal Kuharić.

Biskup Perić u propovijedi je govorio o prolaznosti ovozemaljskog života, o plaču i smijehu, o uspjehu i neuspjehu.

''Gospin se ovozemaljski život micao od postaje radosti, do postaje boli“, istaknuo je.

Usporedio je čitavi niz događaja, iz Isusova i Marijina života, koji su bili, puni plača i smijeha, ali uspješni...

''Život prihvati radi dobrih dana, radi vječnosti, prihvatiti život sa svim nevoljama i voljama, sa svom njegovom dobrotom i tjeskobom i mukom, ali imajući vjeru u providnost“, zaključio je biskup Perić.

Na kraju Mise župnik don Antun zahvalio je Trojedinomu Bogu za darovano ugodno vrijeme, župljanima i prijateljima za pomoć u pripremi hodočasničkoga dana i slavlja, a svima prisutnim hodočasnicima za pozorno i pobožno sudjelovanje.

Don Ivo Šutalo, kratko je predstavio knjigu, „Stjepan Batinović svećenik vjere“ knjiga je zapravo sjećanje na pokojnoga msgr. Stjepana Batinovića, župnika (1947.-1980. +1981.), koji je s posebnom ljubavlju uredio Gradinu i, zahvaljujući brojnim dobročiniteljima, iz Hercegovine, Hrvatske, Europe, Amerike, Kanade i Australije, podigao Gospin kip koji ispraća putnike na sve četiri strane svijeta.

 

  • hrasno-2014-1 (1)
  • hrasno-2014-1
  • hrasno-2014-2
  • hrasno-2014-3
  • hrasno-2014-4
  • hrasno-2014-5
  • hrasno-2014-6
  • hrasno-2014-7

 

Copyright © 2019 Hrasno.info. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).