POHODI GROBLJIMA 2016

dusni-dan.jpg - 36.30 KBGroblje je prostor na kojem se pokapaju tijela preminulih ljudi.

Grobna se kultura počela razvijati još u kamenom dobu. Ljudi su još od tada štovali grobove i bogove zagrobnog života, ovisno o kulturi, vjeri ili uvjerenju preminulog.

Groblja su se obično nalazila na povišenim mjestima izvan naselja.

U grobovima i grobljima, njihovim obilježjima i oblikovanju odražavaju se različiti odnosi prema mrtvima; njihovo je poznavanje važno za proučavanje različitih kultura, poglavito starijih, te za umjetničke stilove. 

Mi hrvati – katolici smo poznati po razvijenoj kulturi štovanja groblja, grobova i naših pokojnika. Pijetet prema pokojniku izražavamo i time da se podigne nadgrobni spomenik i da redovito održavamo i pohađamo grob.

Katolička Crkva preporuča svojim članovima da mole za svoje pokojnike, jer na taj način im pomažemo u njihovu čišćenju na putu do gledanja lica Božjega. Po molitvi ostajemo povezani s našim pokojnicima. Također se preporuča da se vjernici dogovore sa svojim župnikom radi slavljenja svetih Misa na obljetnice smrti. Sveta Misa može se dati služiti ili za jednoga pokojnika ili za više njih u istome slavlju.

Najmanje što možemo učiniti jest da barem svake godine o svetkovini Svih Svetih i o Spomenu svih vjernih mrtvih (Dušni dan) uredimo grobove dragih pokojnika, okitimo cvijećem i zapalimo svijeću.

U tom duhu i kulturi pristupimo i ove godine nadolazećim danima u kojima se dostojno prisjetimo naših dragih pokojnika. Očistimo svoja groblja i grobove, dostojno se pripremimo u našem kršćanskom duhu kako i priliči i odajmo im počast kakva im pripada. 

 

POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE,

I SVJETLOST VJEČNA NEKA IM SVIJETLI!

 

POČIVALI U MIRU.

AMEN

 

pohodi_grobljima_2016_.jpg - 774.21 KB

 

 

Copyright © 2022 Hrasno.info. Sva prava zadržana.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).