Naslovnica Vijesti ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA_2019

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA_2019

Četvrta korizmena nedjelja

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 31. ožujka  2019. godine 

Već smo duboko ušli u korizmeno vrijeme, kako, svojim nazivom, i ova Četvrta korizmena nedjelja – Sredoposna – govori. Uvjeren sam kako će ovaj naš korizmeni, pokornički hod, u Svetište Kraljice mira u Hrasnu, donijeti dobre plodove obraćenja i po osobnim nakanama i molitvama kao i općim nakanama ovoga Hodočašća. I danas je ovo  naše Svetište oživjelo i živjelo zajedništvo pobožnosti, molitve i sakramenata. Dragi nas je Bog, i danas, obdario lijepim vremenom, suncem obasjano Svetište, odjekivalo je od molitve i pjesme. Uz hodočasnike iz župa koje su došle po Rasporedu: Aladinići, Prenj i Trebinje (barem ćemo ga spomenuti!) te Čapljina koja se ove nedjelje priključila, mnoštvo je vjernika-hodočasnika iz ove kao i iz drugih župa i mjesta. Lijepo vrijeme je ohrabrilo mnoge koji su se pješice zaputili na ovaj vjernički susret.

U 15 sati, prenjski ministranti, sa procesionim križem i svijećama, poredali su se ispred Spomenika gdje je počela pobožnost križnog puta. Pobožnost su predvodili prenjski i aladinićki župnici, don Mile i don Stipe, naizmjenično. Prigodnu pjesmu, uz postaje, „Stala plačuć“, predvodio je mo don Dragan Filipović, župni vikar župe Čapljina. I danas je povorka hodočasnika, uz postaje križnog puta, ispunila cijelu stazu. Uobičajeno, pred kipom Kraljice mira, izmoljena je završna pjesma. Hodočasnici su pozvani na lagano spuštanje niz Gradinu, a svećenici na zauzimanje svojih mjesta za svetu Ispovijed. Silazak je praćen pjevanjem „Gospina plača“.

Budući da je lijepo vrijeme, i danas su svećenici ispovijedali vani dok je, za to vrijeme, u crkvi trajala pobožnost pred otvorenim Svetohraništem koju je, opet, predvodio don Vinko Raguž, dračevski župnik. Na raspolaganju za svetu Ispovijed bili su sljedeći svećenici: don Mile Vidić (Prenj), don Stipe Gale (Aladinići), don Đuro Bender i don Josip Radoš (Gradina), don Bernard Marijanović (Ravno-Trebinja), don Gordan Božić (Domanovići), don Dragan Filipović (Čapljina), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Ivica Puljić (Neum) i don Antun Pavlović (Hrasno). Svake nedjelje bude dosta ispovijedanja ali, četvrta i peta korizmena su posebne jer se bliži uskrsna Ispovijed i mnogi to čine u ove dvije nedjelje.

Kad je završilo ispovijedanje, zvonima je najavljen početak misnog slavlja. Crkva je  potpuno ispunjena kao i kor, a vani mnoštvo koje se primaklo vratima crkve te tako pobožno pratilo i sudjelovalo u slavlju. Svetu Misu je predvodio i prigodno propovijedao don Bernard Marijanović, a u koncelebraciji su bili don Mile Vidić, don Stipe Gale i don Antun Pavlović. Ministranti, u pobožnosti križnog puta i u svetoj Misi, bili su iz župe Prenj s tim da su im se u svetoj Misi priključili i neki hrašanjsko-neumski ministranti. Misna čitanja su zapala župljane župe Prenj, a predvođenje molitve vjernika župu Aladinići. Evanđelje je navijestio don Mile Vidić.

Na kraju svete Mise hodočasnike je pozdravio i zahvalio župnik domaćin. Slava i hvala dragom Bogu i na daru ovako lijepog vremena kao i predivnom i blagoslovljenom zajedništvu u molitvi, pobožnosti i sakramentima. Župljanima je ponudio župne oglase te predvodio molitvu za župljane preminule u proteklom tjednu.

Peta korizmena nedjelja donosi završno Hodočašće koje nam dovodi u Svetište župe Domanoviće, Ravno i Trebinju. Zasigurno će biti puno i drugih hodočasnika kako iz ove župe tako i iz okolnih. Mnogi će željeti te nedjelje pristupiti svetoj Ispovijedi pa molim svećenike, koji god mogu, da budu vjernicima-hodočasnicima na raspolaganju.

U radosti čekajući naredni susret:

Bog bio s vama!