Naslovnica Vijesti PETA KORIZMENA NEDJELJA_2019

PETA KORIZMENA NEDJELJA_2019

Peta korizmena nedjelja

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 7. travnja 2019. godine

 

Božjom milošću i Njegovim blagoslovom, a zagovorom nebeske Majke, Kraljice mira, danas smo završili ovogodišnje korizmeno Pokorničko hodočašće u biskupijsko svetište Kraljice mira u Hrasnu. I ove, pete korizmene nedjelje – Gluhe, svjedočili smo prelijepom ozračju pobožnosti, molitve i sakramenata. Dragi Bog nas je, kroz svih pet nedjelja, obdario lijepim vremenom, bez kiše (dobro je natopila dva dana prije!) pa se sve odvijalo onako kako je bilo najbolje i najljepše. Stotine hodočasnika iz župa koje su danas, službeno, hodočastile: Domanovići, Ravno i Trebinja te brojni hodočasnici iz ove i okolnih župa ispunili su danas Svetište. Budući da je danas prva nedjelja u mjesecu te nije bilo, u ovoj župi, svetih Misa na glavnim filijalama, veliki broj župljana ove župe se uputio u svoju župnu crkvu i u Svetište. Kao i prijašnjih nedjelja, veliki je bio broj onih koji su hodočastili pješice. Većina njih je to činila više nedjelja, a neki i svake nedjelje, među njima i dračevski župnik.

Kako i priliči, sve je pripravljeno za pobožnost križnog puta uz Gradinu.  Kao i obično, započela je pred Spomenikom, uvodnom molitvom. Ministranti iz župa Domanovići, Ravno-Trebinja i nekoliko hrašanjsko-neumskih (ni jedne nedjelje nije bilo više ministranata!), sa križem i svijećama idu od postaje do postaje, a ministrirali su i u svetoj Misi. Pobožnost križnog puta je predvodio don Gordan Božić, uvodeći i završavajući postaje, a dvije djevojke iz župe Domanovići su prekrasno čitale tekstove uz postaje. Don Gordan je našao vrlo lijep i poticajan obrazac križnog puta koji se svidio mnogima te su ga kasnije komentirali, ne samo svećenici nego i hodočasnici. Veća skupina članova župnog zbora domanovićke župe predvodila je pjevanje „Stala plačuć“ tako lijepo i skladno da je to poticalo i druge koji su pjevali s njima. Već uočljiva pobožnost, red i mira prate cijeli križni put. Uobičajeno, završetak pobožnosti pred kipom Kraljice mira zaključnom molitvom. Najava mogućnosti osobne ispovijedi i poziv svećenicima da zauzmu svoja mjesta. Lagani silazak s Gradine pratilo je pjevanje Gospina plača spomenutog zbora.

Dok su hodočasnici silazili s Gradine, svećenici su došli na mjesta za ispovijedanje.  Primjetno je kako četvrte, a pogotovo pete nedjelje velika većina hodočasnika pristupa svetoj Ispovijedi što pomaže i olakšava pri župnoj Ispovijedi. Danas je na raspolaganju bilo jedanaest svećenika: don Gordan Božić (Domanovići), don Pero Pavlović (Rotimlja), don Bernard Marijanović (Ravno-Trebinja), don Vinko Raguž (Dračevo), don Ivan Kordić (Čapljina), don Ante Čarapina (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Milenko Krešić (Sarajevo), don Ivo Šutalo (Trebinje) i don Antun Pavlović (Hrasno). I danas je, za vrijeme ispovijedanja, u crkvi bila pobožnost i molitva koju je predvodio don Ivan Bijakšić, župni vikar župe Blagaj-Buna.

Po završetku ispovijedanja, pobožnost dana nastavljena je slavljem svete Mise koju je predvodio i propovijedao don Vinko Raguž. U koncelebraciji su bili don Bernard Marijanović i don Antun Pavlović. Liturgijska čitanja, u svetoj Misi, navijestili su župljani Ravno-Trebinja kao i molitvu vjernika, a Evanđelje njihov župnik don Bernard. Župni zbor iz Domanovića, vođen njihovim župnikom don Gordanom, predvodio je pjevanje i u svetoj Misi.

Prije misnog blagoslova, župnik i Upravitelj Svetišta, don Antun je župljanima ove župe ponudio župne oglase te zaključio, kao i prijašnjih godina, ovogodišnje Pokorničko hodočašće: „Današnjom, petom korizmenom nedjeljom, završava naš zajednički pokornički korizmeni hod kroz Pokornička hodočašća u našem Svetištu. Bogu hvala, evo, šesti smo se put ovdje okupljali i pokazivali svoje vjerničko zajedništvo kroz pokoru, molitvu, pobožnost i sakramente. Dao Bog da to bude dobra priprava za plodno slavlje vazmenih blagdana u našim župama. Iskreno i od srca zahvaljujem svima koji su svojim dolascima, posebno pješice, dali svoj doprinos da, i ove Korizme, ovo naše Svetište živne. Posebna zahvala onima koji su aktivnije sudjelovali: moleći ili čitajući tekstove križnog puta, predvodeći pjevanje na križnom putu i svetoj Misi, čitajući misna čitanja i molitvu vjernika, ministrantima, svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu Ispovijed, onima koji su predvodili misna slavlja i propovijedali. Srdačna zahvala i župljanima ove župe koji su se potrudili te pripremali razglas za slavlje križnog puta uz Gradinu. Dragi Bog vam svima bio nagrada i plaća za vaš trud!“

Treba li išta kao svojevrsni zaključak?! Svatko tko je ovdje bio ovih nedjelja može ga sam donijeti! Bogu hvala i slava! Neka se ovo zajedništvo nastavi i dalje, još bolje i brojnije i plodnije. Neka dragi Bog, zagovorom Kraljice mira, usliši naše dobre i plemenite nakane i molitve, osobne i zajedničke. Pokažimo ovo zajedništvo u vjeri i u godišnjem slavlje Kraljice mira, 12. svibnja, u našem Svetištu.

Završavam kao i prošle godine, u izvješću pete korizmene nedjelje: U svjetlu ovih mojih osobnih osvrtâ, misli i želja, sa molitvom za sve vas, zaključujem i ovaj osvrt na Pokorničko hodočašće.

Gospodin vas pratio svojom blizinom i milošću.

Blagoslovljen vam Veliki tjedan i SRETAN  USKRS!

Bog bio s vama!