21. TRAVNJA 2019. – U S K R S

 

1. Sljedeća nedjelja je 28. travnja 2019., II. vazmena (uskrsna) nedjelja, Bijela nedjelja, Mali Uskrs, Nedjelja Božanskog milosrđa.

Sveta Misa je „blagoslova polja“ u našoj župi, stoga je samo jedna sveta Misa, u župnoj crkvi, još jedna od svih Misa „župnog zajedništva“.

Raspored sv. Misa:     11:00 – Žup. crk.:  – Misa „za narod“

 2. Imendanski kalendar: svetkovina-blagdan-spomendan u tjednu:

  • Pon., 22. 04.: Soter i Kajo, Vojmil, Leonida, Teodor
  • Uto.,  23. 04.: Juraj, Jure, Đuro, Đurđica, Georg, Adalbert, Đuša
  • Sri.,   24. 04.: Fidel Sigm., Fidelis, Fides, Vjeran, Vjerko, Vjera
  • Čet.,  25. 04.: Marko Ev., Maroje, Ermin, Klarencije
  • Pet.,  26. 04.: Kleto, Paharije, Julije, Stanislav, Višnja, Marcelin p.
  • Sub.  27. 04.: Ozana Kotorska, Jakov Zadranin, Euzebije
  • Nedj.  28. 04.: Petar Chanel, Ljudevit, Vital, Polion

3. Mise kroz tjedan:

Danas: Svitava:   – (Božo Krešić za + o. Radu i s. Spaseniju)                  09:00

.            Žup. crk.: – Misa „za narod“                                                              11:00

  • Vazm. Pon., 22. 04.: Žup. crk.:  – Slobodan termin misne nakane                    09:00                                        Brštanica:- Za + Đuru Jurkovića – obitelj                          11:00
  • Vazm. Uto.,  23. 04.: Borut:      – Misa uz blagdan sv. Jure                                 11:00                                       Obaljeno groblje: – Misa uz blagdan sv. Jure                   11:00
  • Vazm. Sri.,  24. 04.:   Žup. crk.: – Đure Maslać za + Cvijetu Raguž-Rogonjić
  • Vazm. Čet., 25. 04.:   Mišljen:    – Misa uz blagdan sv. Marka                            11:00
  • Vazm. Pet.,  26. 04.:  Kolojanj:   – Damjan Menalo za + č. s. Berislavu-Maru
  • Vazm. Sub., 27. 04.:  Žup. crk.:  – Slobodan termin misne nakane

Svete Mise, kroz tjedan,su u 18:00 sati ako nije drukčije rečeno ili napisano!

4. Uskrsni ponedjeljak:

Kao što su u Velikom tjednu svi dani Veliki tako su u Vazmenom/Uskrsnom tjednu svi dani označeni tim imenom! Posebno se svečano slavi uskrsni ponedjeljak, i u našoj župi. Svete Mise će biti: u 09:00 sati – župna crkva (don Milenko Krešić) i u 11:00 sati – Brštanica (župnik).

5. Sveti Jure:

U vazmeni/uskrsni utorak, 23. travnja, pada blagdan svetog Jure. Slavit ćemo ga svečanom svetom Misom uskrsnog utorka na Borutu, u 11:00 sati (don Nedjeljko Krešić) i na Obaljenom groblju, u 11:00 sati (župnik).

6. Sveti Marko:

U vazmeni/uskrsni četvrtak, 25. travnja, pada blagdan svetog Marka, evanđeliste. Svečano ćemo ga slaviti, u 11:00 sati, svetom Misom uskrsnog četvrtka na Mišljenu. Pozivam vas pohoditi ovo pusto mjesto naše župe u kojemu se nađemo samo prigodom ovoga blagdana.

7. Svitava:

Rijetko kada, kao ove godine, se dogodi da cijeli travanj i do 19. svibnja u Svitavi, osim na Uskrs, ne bude nedjeljne svete Mise! Bit će, nakon sljedeće nedjelje, u tjednu redovite svete Mise ali nedjeljnih, kao napisah, neće biti (sljedeća je blagoslov polja, pa prva nedjelja u svibnju i godišnje slavlje Kraljice mira). Nadam se da će to biti prigoda, dolaskom i sudjelovanjem na svetim Misama u župnoj crkvi, pokazati ono župno zajedništvo o kojemu stalno govorimo!

8. Kraljica mira:

Kako je ove godine Uskrs prilično kasno, priprava i slavlje toga najvećeg blagdana nas je toliko zaokupilo da nismo niti svjesni kako, vrlo skoro, dolazi i godišnje slavlje i hodočašće Kraljici mira u našemu Svetištu. Svjestan sam da i svi vi imate svojih briga, obveza i poslova. Ipak, nadam se da ćemo, kao i dosadašnjih godina, sve učiniti, pripremiti i urediti te biti, unatoč tome što smo i brojem i snagom oslabljeni, dobri domaćini. Dosad se nismo nikad osramotili, nadam se kako se to neće niti dogoditi. Zato ovo sad i pišem kako bih vas pozvao u pomoć i suradnju. Bit će dosta posla jer, valja sve na vrijeme pripremiti i urediti. Ne sumnjam u uspjeh! Kao i do sada, ako je netko voljan svojim darom, u bilo kojem obliku, sudjelovati u pomoći za slavlje Kraljice mira, neka mu je na volju i slobodu, jer Bog ljubi i blagoslivlje vesela darivatelja!

9. Komentar/Zahvala:

Danas, slaveći svetkovinu Uskrsa, valja dragom Bogu reći hvala za sve čime nas je obdario, a posebno kroz ovo proteklo vrijeme u Pokorničkim hodočašćima kao i ovim prevelikim danima! Bila mu neizmjerna slava, čast i hvala na svemu! Iskrena zahvalnost i svima vama koji ste, svojim sudjelovanjem u svim ovim događanjima dali svoj doprinos, bilo nazočnošću bilo aktivnim sudjelovanjem. Hvala i onima koji su se potrudili te, čišćenjem i uređivanjem, naše crkve i kapelice učinili lijepima za ovo liturgijsko vrijeme. Još jednom, nije previše, zahvaljujem „ekipi“ koja je, u svih pet nedjelja naših Pokorničkih hodočašća bila na raspolaganju za sve što je bilo potrebno kao i svima vama koji ste, bilo čime, u ovom Velikom tjednu, napose u svetom Trodnevlju, učinili da svečanije i radosnije dočekamo današnji uskrsni dan! Bog vas blagoslovio i svojom milošću pratio!

 

Categories: Vijesti