Naslovnica Vijesti PROPOVIJED_DON IVO_KRALJICA MIRA_2019

PROPOVIJED_DON IVO_KRALJICA MIRA_2019

HRASNO – KRALJICA MIRA, 12. svibnja 2019.

EVO TI MAJKE!

            Poštovani vjernici, dragi hodočasnici!

             Mi, ljudi i vjernici ove kugle zemaljske svaku razumnu ljudsku oporuku uvijek uzimamo kao nešto iznimno ozbiljno, važno, respektabilno i obvezujuće. To je posljednja volja nekog čovjeka bilo da je izražena usmeno ili pismeno, bilo da se odnosi na pojedinca, obitelj ili širu rodbinu. U današnjem Evanđelju čuli smo Isusovu oporuku s križa, izrečenu u njegovoj najtežoj fizičkoj i duševnoj tjeskobi samo nekoliko trenutaka prije smrti. Iz njegovih usta –  usmeno!, a u svetom Evanđelju napismeno, zabilježio sveti apostol Ivan za sva vremena. Ovo je vjerojatno najkraća oporuka ikad izrečena ili stavljena na papir, a koja se odnosi na čitav svijet, a trajat će dok je svijeta i vijeka! Oporuka od samo tri riječi: Evo ti Majke! Tako kratka, a tako jasna, sadržajna, snažna, pamtljiva! Upućena je apostolu Ivanu pod križem, dok je stajao uz majku Isusovu, ali preko njega je upućena svima nama: Marko, Ante, Jozo, Kate, Ruže, Anice, evo ti Majke! Vjernici Hrasna, evo vam Majke! Stočani, Rotimljani, Neumljani, Hutovci, Crkvo u Hercegovini, evo ti Majke! Crkvo katolička na svih sedam kontinenata: Evo ti Majke! Ta molimo li u litanijama Blažene Djevice Marije: Majko Crkve, moli za nas!

I nisi ostao, Isuse, samo na tim svojim oporučnim riječima s križa prije 2000 godina, nego si nam kroz povijest Crkve uvijek na razne načine svoju oporuku potvrđivao, obnavljao, osvježavao i podsjećao nas na nju pokazujući nam važnost nebeske Majke kroz razne njezine blagdane: Evo ti Majke, Male Gospe!, pa je uzeše za Majku zaštitnicu u Trebinjskoj biskupiji Trebinje i Rano. Evo ti Majke, Velike Gospe! pa je za Majku i zaštitnicu uzeše Dračevo, Gradac, i Trebinja. Evo ti Majke, Bezgrešnog Začeća!, pa je za svoju zaštitnicu uze ova hrašanjska župa! Evo ti Majke, Gospe od zdravlja!, pa je za svoju nebesku zaštitnicu uze Neum! Gotovo polovica župa Trebinjsko-Mrkanske biskupije slavi je kao svoju zaštitnicu, a u svim ostalim župama se slavi ili kao supatron ili kao zaštitnica filijalnih crkava, sela i groblja. Kao da Crkva u Hercegovini želi reći: Isuse, čuli smo tvoju oporuku s križa! Hvala ti za Majku koju si nam darovao! Nećemo živjeti bez nebeske Majke! Kad je ona s nama, mi smo sigurni! A Isus je kroz povijest Crkve, cijelom svijetu, na izvanredan način potvrđivao svoju oporuku na raznim mjestima: Evo ti Majke, Gospe Lurdske, evo ti Majke, Gospe Fatimske, evo ti Majke, Gospe Gvadalupske, evo ti Majke, Gospe Čestohovske, evo ti Majke, Gospe Sinjske, evo ti Majke Marije Bistrice.

Koliko si nam samo puta dosada, Gospodine Isuse, potvrdio svoju oporuku s križa. Da ne zaboravimo, da zapamtimo, da se podsjetimo i da se držimo nebeske Majke svoje! I da shvatimo kako je to neprocjenjiv dar. Kako si nam darovao i ostavio svoje najdragocjenije i najdraže! A da mi pokažemo koliko ljubimo Tebe ljubeći tvoju presvetu Majku! Majka nam po rođenju darovala Tebe, a Ti nam po smrti s križa darovao Majku!

Koliko je samo ljubavi, dobrote i sinovske zahvalnosti pokazao blagopokojni  župnik ove župe don Stjepan Batinović koji je ovdje proveo 33 godine i posebnu ljubav gajio prema nebeskoj Majci. Kako li je smo duboko u svom srcu čuo ono „evo ti Majke“! Toliko ju je poštovao i cijelim svojim bićem častio da je velik broj Gospinih blagdana ovdje u Hrasnu s narodom slavio, ali je cijeli svoj župnički život smišljao kako da na najbolji mogući način zahvali svojoj nebeskoj Majci. I došao je, po Duhu Svetom, na izvrsnu ideju: da joj svetište podigne u ovoj Trebinjskoj biskupiji! To je bio njegov životni i svećenički san koji se u konačnici ostvario 1977. kada je Kraljica Mira u Hrasnu proglašena Gospinim svetištem Trebinjske biskupije. I evo, već 42 godine dolazimo Kraljici mira na Gradinu da joj kažemo i da joj zapjevamo: Kraljice mira evo nas k tebi, spas da nađemo svijetu i sebi! I da joj svoju dušu otvorimo i iznesemo još mnoštvo svojih osobnih, obiteljskih, roditeljskih i sinovskih molitava. Da joj zahvalimo što je ona naša prava nebeska Majka i da se pokajemo što mi nismo njezina prava duhovna djeca. Kako nismo!?

            – Njezino ime psujemo u najgadnijoj psovci. Eto kakva smo mi Marijina „djeca“. I ne samo to, nego njezino ime kaljamo i u kletvi, u vicu, u ispraznom razgovoru. Čime si ti to zaslužila, Majko naša nebeska! Naljutimo se i oštro reagiramo kad nam netko povrijedi čast vlastite majke, a sami svoju nebesku Majku tako nedopustivo vrijeđamo. Oprosti nam, Kraljice mira, danas te iskreno molimo!

            – Mi danas obezvrjeđujemo i ponižavamo majčinstvo. Civilni zakoni diljem svijeta, nažalost, podupiru abortus, ubijanje nevine djece. Majke nam pretvaraju u zakonite ubojice, (djecoubojice), a nevinu dječicu u leševe. Vlada civilizacija smrti. Oko 50 milijuna godišnje zakonski abortirane djece u svijetu! I otprilike toliko neregistriranih abortusa! Majka ima pravo na sebe, svoje tijelo i komotan život, a dijete nema pravo ni na kakav život. Izvrnuli smo osnovne ljudske vrijednosti! Ukinuli prava nerođenoj djeci, a dali prava životinjama koje smo zaštitili od smrti, pogotovo rijetke vrste, a nerođenu djecu predali legalnom pokolju. Oni spadaju u nezaštićenu vrstu. Živinčad sve više savijamo oko sebe, tepamo im i grlimo ih, nazivamo ih „kućnim ljubimcima“, a djecu svoju od Boga darovanu više ne ljubimo, nego preziremo i odbacujemo.

Nedavno u jednom hrvatskom gradu šetajući ulicom između naroda, ugledah ženu s kolicima za blizance ispred sebe. Obradovah se i krenuh malo brže da da ju pozdravim, da se djeci javim. Drago mi! Kad sam došao ispred kolica ostao sam iznenađen i u čudu. U kolicima su bile dvije pudlice uredno svezane kaišem da ne ispadnu. Ja pomislio djeca blizanci, kad tamo blizanke – pudlice! Samo sam razočarano nastavio dalje svojim putem. Kako samo ružno, neukusno i obezvrjeđujuće! Kraljice mira, oprosti nam, iskreno te molimo!

Ne zazivamo više Majku nebesku kao nekad! Nekada su se u ovoj hrašanjskoj župi i u mnogim drugim župama diljem Hercegovine, u našim domovima gradili kućni oltarići sa slikom Srca Isusova i Marijina pored kojih se obiteljski i skrušeno molila Gospina krunica, Gospine litanije, razne preporuke i zazivi. Gospo, Kraljice mira, možemo ti danas reći – krivo sjesti, a pravo reći – nema više oltarića s tvojim likom i likom tvoga sina Isusa u našim obiteljskim kućama kao nekad! Nema više zajedničke krunice kao što se nekad molila. Ni blizu! (Čast izuzecima!) Prije je bilo: pomuzi krave, zatvori ovce, djecu savi u kuću, obiteljska krunica pa zajednička večera kakvu je Bog dao. Sve prina lampi i u polumraku! Skromno ali zadovoljno i s Božjim blagoslovom. A danas, niti ima krava, niti ima ovaca, niti ima djece, niti ima molitve. Prije se krunica svjetlucala i prebirala u rukama, a danas u rukama svakog našeg djeteta svjetluca (najskuplji) mobitel. Umjesto zrnaca prebire tipke. Tipka po cijeli dan. I ne smiješ ga prekinuti! Prije se listao molitvenik, a danas i ono najmlađe dijete lista igrice, sličice, razne smicalice. Prije bi se u kući sastalo petero-šestero pa bi se razgovarali ili bi se Bogu molili. A danas ako nađeš petero šestero mladih da zajedno sjede, oni niti razgovaraju, niti se Bogu mole, niti uopće gledaju jedno u drugo. Svako savilo glavu, bulji preda se i tipka da mrtav bude! A onda se raziđu svaki na svoju stranu, bez jedne riječi. Napričali se! Kad se ponovo sastanu opet će svaki tipkati. I razići se bez riječi!!!

Ti nam kažeš, Isuse, „Evo ti Majke“, a mi kažemo: „Ne treba nam Majka“. Izbacili smo nebesku Majku iz svoje kuće: ne treba nam njezina krunica, ne treba nam molitva, ne trebaju nam Gospine litanije, ne treba nam ni Anđeo Gospodnji. A tko se odrekne Majke nebeske i molitve, prokletstvo i svako zlo navlači na svoju obitelj. Zašto su tolike rastave u našem hrvatskom narodu? Nema krunice ni molitve u našim kućama. Sveta Majka Terezija kaže: Tko moli zajedno – ostaje zajedno! Molimo Gospinu krunicu i ostat ćemo zajedno, neće biti svađe ni rastava. Neka nas Gospina krunica svojim nebeskim konopcem drži skupa, u zajedništvu, čvrsto svezane u obiteljskoj ljubavi.

            Evo nam Majke, Kraljice mira, koja neka nas danas ohrabri da se ne bojimo majčinske i roditeljske odgovornosti, rađanja i odgajanja djece, da se ne bojimo života i roditeljske brige!

            Evo nam Majke, Kraljice mira, koja neka našu djecu i mlade prati da ne odu u drogu, alkohol, loše društvo, da ne bacaju očev novac u kladionice, igraonice i druge prevarantske radionice!

            Evo nam Majke, Kraljice mira, koja neka upravi s našim državnim vodstvom pa da našim mladima nakon završenog studija ili zanata ponudi dostojanstven posao da tu opstanu i tu ostanu, a ne da kruha i životnu nadu traže po Islandu.

            Evo nam Majke, Kraljice mira, koja neka bude utjeha i oblakšica našim starim bakama, djedovima, bolesnima i nemoćnima, a nama neka dade dovoljno ljubavi, strpljivosti i ljudskog suosjećanja u njihovoj boli i patnji.

            Evo nam Majke, Kraljice mira, koja neka našim dragim pokojnim roditeljima i prijateljima, napose našim izginulim braniteljima svojim zagovorom izmoli mjesto u Kraljevstvu Krista Spasitelja.

I na kraju, hvala ti Isuse za Majku koju si nam darovao preko apostola Ivana. Pomozi nam da je uvijek prizivamo, molimo, da joj se obraćamo, da joj zahvaljujemo i da nikad ne  zaboravimo da smo njezina ljubljena djeca koju ona uvijek k sebi privija i ne želi da se ijedno izgubi.

Ti mi, Isuse, kažeš „evo ti Majke“ a ja tebi kažem „hvala ti za Majku“, a tebi nebeska Majko iz sveg srca danas u ovom tvome i našemu svetištu pjevamo: Kraljice mira evo nas k tebi, spas da nađemo svijetu i sebi!