Naslovnica Vijesti ŽUPNI OGLASI _ NEDJELJA MUKE GOSPODNJE-CVIJETNICA

ŽUPNI OGLASI _ NEDJELJA MUKE GOSPODNJE-CVIJETNICA

5. TRAVNJA 2020. – NEDJELJA MUKE – CVJETNICA

 

1. Sljedeća nedjelja je 12. travnja 2020., nedjelja Uskrsnuća Gospodinova – svetkovina s osminom – USKRS.

 

  • Raspored svetih Misa:
  • 09:00 – Svitava:    – Osobna nakana
  • 11:00 – Žup. crk.: – Misa „za narod”

 

2. Imendanski kalendar: svetkovina-blagdan-spomendan u tjednu:

  • Pon., 06. 04.: Irenej, Petar Veronski, Celestin I., Celzo, Prudencije
  • Uto.,  07. 04.: Ivan de la Salle, Herman, Teodor, Serapion
  • Sri.,   08. 04.: Dionizije Korintski, Timotej, Diogen, Klement, Julijan
  • Čet.,  09. 04.: Vel. četvrtak, Maksim, Demetrije, Liberan, Libor, Hugo
  • Pet.,  10. 04.: Vel. petak, Mihovil, Magdalena, Bonifacije, Makarije
  • Sub.  11. 04.: Vel. subota, Stanislav, Stanko, Filip, Izak, Radmila
  • Nedj. 12. 04.: Uskrs, Julije I., Zenon, Saba, Viktor, Davorka

 

3. Sv. Mise kroz tjedan:

  • Danas:            Žup. crk.: – Misa „za narod“                                            11:00
  • Pon., 06. 04.: Žup. crk.:  – Za + Ivana Šutala – obitelj
  • Uto., 07. 04.: Svitava:    – Za + Anicu Šutalo – obitelj
  • Sri.,   08. 04.: Žup. crk.:  – Anđa Marić s obitelji za + m. Ivana
  • Čet.,  09. 04.: Žup. crk.:  – Misa Večere Gospodnje                               18:00
  • Pet.,  10. 04.: Žup. crk.:  – Obredi Velikog petka                                     16:00
  • Sub., 11. 04.: Žup. crk.:  – Obredi Vazmenog bdijenja                           18:00

Svete Mise, kroz tjedan, su u 18:00 sati, ako nije drukčije rečeno ili napisano!

                       

4. Katolički tisak:

CnaK (tko nije uzeo, od ožujka!), Glas Koncila (prošli broj!), MAK (travanj!) i ostatak od ranije! Crkva na Kamenu, za mjesec travanj, može se naći u digitalnom obliku na stranici CnaK-a! Kad bude moguće, dostavit će se i u tiskanom obliku!

 

5. Veliki tjedan:

Današnjom nedjeljom, Cvjetnicom, ušli smo u Veliki-Sveti tjedan u kojem svaki dan novi taj naziv! U njemu slavimo Sveto Vazmeno Trodnevlje kojemu je vrhunac i kruna slavlje Uskrsa najveće naše svetkovine, u sljedeću nedjelju. Izvanredne okolnosti u kojima živimo traže i takav način slavljenja:

Veliki četvrtak, 9. travnja: Spomen Isusove Posljednje večere s apostolima, dan ustanove sakramenata svete Mise-Euharistije-Pričesti i svetog Reda. Misa Večere Gospodnje slavit će se u 18 sati u župnoj crkvi.

Velik petak, 10. travnja: Dan Isusove Muke i smrti na križu. Zapovijedani je post i nemrs! Obredi Velikog petka slavit će se u 16 sati u župnoj crkvi: Služba riječi sa navještajem Muke Gospodinove po Ivanu, Klanjanje svetom Križu (bez ljubljenja Križa!) te obred svete Pričesti.

Velika subota, 11. travnja: Na Veliki petak i Veliku subotu Crkva ne slavi Euharistiju. U pobožnosti, molitvi i razmatranju Isusove muke i smrti čeka slavlje Uskrsa. Obredi vazmenog bdijenja slavit će se u župnoj crkvi u 18 sati: Služba svjetla (bez paljenja i blagoslova novoga ognja!), Služba riječi (sa manje čitanja!), Krsna služba (samo obnova krsnih obećenja!) i Euharistijska služba. Neće biti blagoslova hrane na kraju! Možete to učiniti, u svojoj obitelji, uz molitvu Vjerovanja i škropljenje!

Uskrs, 12. travnja: Na dan Uskrsa slavit će se svete Mise u Svitavi, u 9 sati, i u župnoj crkvi, u 11 sati.

 

6. Korizmena akcija:

Oni koji su se uključili u Caritasovu korizmenu akciju i uzeli kasice, u koje su stavljali plod svoga korizmenog odricanja, neka ih ne donose na Uskrs, kako je bilo rečeno. Neka stoje do bolje prigode, možda do Duhova!

 

7. Upute i odredbe:

Vidite i znate u kakvu vremenu živimo i u kakvoj se sad situaciji nalazimo! Korona virus je sve promijenio! Navike, način života i rada kao i naš vjernički način života. Sve nam je nejasno i, budimo iskreni, bojimo se. Odredbe i upute, koje svako malo dolaze, kako iz Civilnog stožera tako i iz Ordinarijata, traže od nas ozbiljnost, odgovorno ponašanje i pridržavanje onog što je određeno. I treba ih se pridržavati! U tom smislu, valja poštivati i broj okupljenih kao i tzv. socijalnu distancu, odnosno razmak između osoba. U slavlju vazmenog trodnevlja, i mi ćemo se držati tih uputa i odredbi. Vjerujem kako ih znate i čujete i nalazite na raznim portalima! Možete „zaviriti“ i na stranicu mostarske biskupije te i tamo ponešto pronaći i pročitati. U crkvi može biti osoba koliko je propisano, vani se tolerira broj ali uz držanje svih odredbi vezanih uz razmak! Tako će biti i ovih dana! Oni koji će ostati kući, mogu pratiti na tv-u ili radiju  (razne postaje!) i sudjelovati na taj način, iznimno u ovakvoj situaciji! Za eventualne promjene, u bilo čemu, bit ćete obaviješteni kako se to mogne učiniti!