Naslovnica Vijesti ŽUPNI OGLASI – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE _ CVIJETNICA

ŽUPNI OGLASI – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE _ CVIJETNICA

28. OŽUJKA2021. -NEDJELJA MUKE – CVJETNICA

 

1. Sljedeća nedjelja je 4. travnja 2021., Nedjelja Uskrsnuća Gospodinova, svetkovina s Osminom, Vazam – USKRS. Prava je nedjelja mjeseca travnja.

  • Raspored svetih Misa:
  • 09:00 – Svitava:    – Misa svetkovine
  • 11:00 – Žup. crk.:  – Misa „za narod“

 

2. Imendanski kalendar: svetkovina-blagdan-spomendan u tjednu:

  • Pon., 29. 03.: Bertold, Jona, Eustazije, Vilim
  • Uto.,  30. 03.: Kvirin Rim., Zosim, Bogoljub, Leonard, Viktor
  • Sri.,   31. 03.: Benjamin, Ljubomir, Balbina, Gvido, Natalija, Amos
  • Čet.,  01. 04.: Vel. četvrtak, Hugo iz Gren., Venacije, Anastazije, Staš
  • Pet.,  02. 04.: Vel. petak, Franjo Paulski, Teodora, Božidara, Leopold
  • Sub.  03. 04.  Vel. subota, Siksto, Krest, Rikard, Svevlad, Radojko
  • Nedj. 04. 04.: Uskrs, Izidor Sevilj., Platon, Dora, Benedikt M., Maja

 

3. Mise kroz tjedan:

  • Danas:Žup. crk.: – Misa „za narod“                                                       11:00
  • Pon., 29. 03.: Žup. crk.:  – Ante Maslać za + r. Maru i Đuru
  • Uto.,  30. 03.:Svitava      – Za + Vidu, Vídu i Mirka Udženiju – obitelj
  • Sri.,   31. 03.: Žup. crk.:  – Za + Cviju i Radu Krešića – obitelj
  • Čet.,  01. 04.: Žup. crk.:  – Misa Večere Gospodnje                            18:00
  • Pet.,  02. 04.:Žup. crk.:   – Obredi Velikog petka                                  16:00
  • Sub., 03. 04.: Žup. crk.:  – Obredi Vazmenog bdijenja                        19:00

              Svete Mise, kroz tjedan,suu 18:00 sati ako nije drukčije rečeno ili napisano!

 

4. Katolički tisak:

CnaK (ožujak- tko nije uzeo!), Katolički tjednik, Glasnik Srca Isusova i Marijina i ostatak od ranije.

 

5. Veliki tjedan:

Današnjom nedjeljom, Cvjetnicom, ušli smo u Veliki-Sveti tjedan kojemu je svaki dan Veliki! U Velikom tjednu slavimo Sveto Vazmeno trodnevlje kojemu je vrhunac i kruna svetkovina Uskrsa, najveće naše svetkovine. Izvanredne okolnosti u kojima živimo traže i takav način slavljenja (o Odredbama u sljedećoj točki):

Veliki četvrtak, 1. travnja: Spomen je to Isusove Posljednje večere, dan na koji je ustanovio sakremente svete Mise-Euharistije-Pričesti i svetog Reda. Misa Večere Gospodnje bit će slavljena u župnoj crkvi, u 18 sati.

Veliki petak, 2. travnja: Dan je to Isusove muke i smrti na križu. Zapovjedni je post i nemrs! Obredi Velikog petka slavit će se u župnoj crkvi u 16 sati: Služba riječi sa navještajem Muke Gospodinove po Ivanu, Klanjanje svetom Križu (bez ljubljenja!) te obred svete Pričesti. Još ćemo vidjeti kakve će biti okolnosti i vrijeme pa ćemo taj dan odlučiti hoće li biti pobožnosti križnog puta uz Gradinu.

Velika subota, 3.travnja: Crkva ne slavi Euharistiju na Veliki petak i Veliku subotu. U molitvi, pobožnosti i razmatranju Isusove muke, smrti i ukopa čeka slavlje Uskrsa. Obredi Vazmenog bdijenja bit će slavljeni u župnoj crkvi, u 19 sati: Služba svjetla, Služba riječi, Krsna služba i Euharistijska služba.

USKRS, 4.travnja: Na dan Uskrsna, svete Mise će se slaviti u Svitavi, u 9 sati i u župnoj crkvi, u 11 sati.

 

6. Upute i odredbe:

Mjesni biskup, mons. Petar Palić, poslao je Odredbe o slavljima u Velikom tjednu. Prenijet ću ono što smatram da je potrebno i važno znati, a vezano za slavljenje događaja Velikog tjedna i Uskrsa:

S obzirom na upite pojedinih svećenika, ovime donosim odredbe za slavlja u Velikom tjednu. Nadam se da smo svi svjesni ozbiljnosti situacije i činjenice da se ljubav prema bližnjemu pokazuje na konkretan način, pa i u čuvanju zdravlja drugih. Molim Vas da to svi dozovemo sebi u svijest. Ne niječući pravo na osobno promišljanje i stavove u cijeloj ovoj situaciji, zahtijevam i molim sve da se drže sljedećih uputa za slavlja u Velikom tjednu i dalje dok situacija bude zahtijevala, a sve pozivam na pozornost, razboritost i odgovornost.

         Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata objavila je, 17. veljače tekuće godine, „Bilješku biskupima i biskupskim konferencijama o slavljima obreda Velikog tjedna 2021. godine“, kojim je podsjetila na svoje Odluke od 19. i 25. ožujka 2020., te pozvala biskupe da daju odredbe i za slavlje Velikog tjedna u svojim biskupijama. Sukladno Bilješci Kongregacije, za Mostarsko-Duvanjsku i Trebinjsko-Mrkansku biskupiju određujem:

 1. U svim slavljima se trebaju poštivati propisane epidemiološke mjere (dezinfekcija ruku, održavanje propisane međusobne udaljenosti za one koji nisu iz istog domaćinstva, nošenje zaštitnih maski, poštujući broj nazočnih).
 2. Što se tiče ostalih pobožnosti koje nisu izričito navedene u ovom dopisu, a postoje u župama, neka se postupi pastoralno razborito, pridržavajući se spomenutih epidemioloških mjera.

Cvjetnica: Za Spomen Gospodnjega ulaska u Jeruzalem neka se primjeni oblik da vjernici s grančicama budu na svojim mjestima, a u procesiji ide samo svećenik sa poslužiteljima. Za blagoslov grančica neka se koristi škropljenje blagoslovljenom vodom.

Veliki četvrtak: Na kraju Mise Večere Gospodnje izostavlja se procesija, a Presveti Oltarski Sakramenat se pohranjuje u svetohranište.

Veliki petak: Obrede Muke Gospodnje neka se slavi u župnim crkvama poštujući sve mjere kao i za misna slavlja. Čin klanjanja križu poljupcem pridržan je samo predsjedatelju slavlja, a ostali vjernici neka se poklone križu dubokim naklonom ili poklecanjem.

Vazmeno bdijenje: Neka se slavi isključivo u stolnim i župnim crkvama. Na početku Bdijenja ili u Službi svjetla izostavlja se paljnje vatre, pali se svijeća i, uz izostavljanje procesije, izvodi se Hvalospjev uskrsnoj svijeći. Slijedi Služba riječi. U Krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja. Potom slijedi Euharistijska služba.

USKRS: Neka se na Uskrs slave mise uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

 

7. Korizmena akcija:

Caritasove kasice, uzete na početku korizme, u koje ste stavljali plod svoga korizmenog odricanja, donesite na Uskrs i stavite pred oltar, kao svoj korizmeni dar onima kojima je namijenjeno!

 

8. Termin mise:

Ljetno računanje vremena, termin popodnevne Mise je 18 sati.