Naslovnica Vijesti SVETA KRIZMA – HRASNO 2021. GODINE

SVETA KRIZMA – HRASNO 2021. GODINE

HRASNO – SVETA  KRIZMA

16. SVIBNJA 2021. GODINE

 

Nakon prekrasnog slavlja Kraljice mira, u prošlu nedjelju, 9. svibnja, o čemu smo, na našoj stranici, prenijeli tekst iz Crkve na Kamenu, obogaćen domaćim fotografijama, danas, na sedmu uskrsnu nedjelju, 16. svibnja, župna zajednica u Hrasnu slavila je svetkovinu podjele sakramenta svete Potvrde za sedmero mladih župljana.

Svetkovina je to za cijelu župu, bez obzira što je svih sedam krizmanika iz filijale Svitava. Oni su se pripremali za ovo slavlje, ne samo neposredno pred ovaj događaj nego i godinama kroz dolazak na župni vjeronauk u Svitavi. Nakon obavljenog službenog ispita i priprave preko sakramenta svete Ispovijedi na koji su došli sa svojim roditeljima i kumovima, u subotu, 15. svibnja, nakon proba i dogovora, došao je i dan ovoga velikog slavlja. Na vrijeme okupljeni i vidno uzbuđeni čekali su početak svetog misnog slavlja u kojemu će primiti darove Duha Svetoga.

Misno slavlje će predslaviti i sakramenat svete Krizme podijeliti mons. Ratko Perić, biskup u miru. Lijep broj vjernika, članova obitelji, rodbine, prijatelja, župljana i gostiju sudjelovao je u ovom svečanom slavlju. Zvona su, u 11 sati, najavila početak svete Mise, krizmanici su, u pratnji kumova, u procesiji predvođenoj ministrantima s križem i svijećama, svećenicima, đakonom i biskupom krenuli u crkvu prema oltaru dok su pjevači pjevali Himan Duhu Svetom – „Dođi, Duše Presveti“. Dolazak pred oltar, poklon pred Presvetim te odlazak na svoja mjesta. Krizmanici su klekli ispred oltara i izmolili molitvu za darove Duha Svetoga, njih sedam (Ante i Karlo Kević, Marin Krešić, Tea i Nikolina Obradović, Martin Pavlović i Ivana Šutalo), za sedam Duhovih darova, pojedinačno i zajednički, spontano, pomalo i „smotano“ ali, u svakom slučaju, simpatično zbog čega ih je, kasnije, biskup Ratko i pozvao da tu molitvu redovito mole, makar i zamuckivali!

Uslijedio je župnikov pozdrav svima okupljenima: krizmanicima, čija je molitva Presvetom Trojstu, za darove Duha Svetoga, bila svojevrstan pozdrav, kumama i kumovima, roditeljima, članovima obitelji, rodbini, svim župljanima, prijateljima i gostima. Pozdrav je upućen i koncelebrantu don Ivici Puljiću, trebinjskom dekanu, neumskom župniku kao i đakonu don Ivanu Aničiću. Poseban pozdrav biskupu Ratku, dragom gostu ove župe i Svetišta Kraljice mira. Počinje svečano misno slavlje. Misna čitanja su pročitali krizmanici, Ivana Šutalo i Marin Krešić, evanđelje je navjestio đakon don Ivan. Biskup Ratko je, u propovijedi, doista, nadahnuto, njemu svojstveno, govorio, prvenstveno krizmanicima, o „darovima“ i sedam Darova Duha Svetoga pozvavši ih da već u sljedeću nedjelju, na svetovinu Duha Svetoga, svojim sudjelovanjem u svetoj Misi, pokažu da žele surađivati sa primljenim darovima. Obnova krsnih obećanja, biskupova molitva za darove Duha Svetoga i podjela sakramenta Krizme gdje je, opet, biskupu Ratku svojstveno, ponekoga ponešto i upitao.

Nakon podjele sakramenta svete Krizme, sedam zaziva molive vjernika pročitalo je sedam krizmanika. Biskup Ratko je pričestio krizmanike i njihove kumove. Prije završnog blagoslova, župnik je uputio čestitku krizmanicima sa željom i molitvom da primljeni darovi, uz njihovu suradnju, donesu obilne plodove u njihovu životu i radu, na njihovu osobnu i zajedničku korist i spasenje. Čestitao je i roditeljima, kumovima te cijeloj župnoj zajednici. Zahvalio je Bogu na ovom danu i daru, svima koji su, na bilo koji način, učinili da ovaj dan i događaj bude svečano proslavljen: ministrantima, pjevačima koji su, uz podršku cijele crkve, svojim pjevanjem uljepšali ovo misno slavlje, svećenicima koji su jučer pomogli u ispovijedanju, dekanu Ivicu i đakonu Ivanu na koncelebraciji te, posebno, biskupu Ratku na dolasku, poticajnim riječima i podjeli sakramenta svete Krizme.

Nakon blagoslova, uz pjevanje Kraljice neba, zajedničko i pojedinačno fotografiranje biskupa i krizmanika. Slavlje današnjeg dana nastavljeno je u obiteljskim domovima krizmanika.

          Bogu hvala na svemu! Neka nas, po našim molitvama i kršćanskom življenju, prati svojom blizinom i blagoslovom!