Naslovnica Vijesti BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije

260. godina župe Hrasno

 

HRASNO – U srijedu, 8. prosinca, župna zajednica u Hrasnu proslavila je patron župe Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Misno slavlje u 11 sati predvodio je biskup u miru msgr. Ratko Perić. Ovim slavljem obilježena je 260. obljetnica uspostave župe. Župa Hrasno nalazi se u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, u njezinu središtu. Osnovana je 1761. godine i otada je stalno pod Marijinom zaštitom. Do 1854. godine župa Hrasno bila je pod zaštitom Gospe od svete Krunice, a od te godine pod zaštitom je Bezgrješnoga začeća Marijina. Više od jednoga stoljeća nije imala župne crkve. Današnju župnu crkvu sagradio je godine 1935. don Stanko Čotić na temeljima stare crkve. Svete su Mise slavljene, inače, po grobljima, kućama župljana i u župnoj kući. Budući da se unutrašnjost crkve renovira, sveta Misa slavljena je u župnoj dvorani. I ovaj ambijent i sve okolnosti današnjice podsjetile su nas na prošlost i vratile zajedništvo u molitvi i svetoj Misi. U zajedništvu pred Bogom i u molitvi pred Gospinim kipom okupljali su se župljani ove župe i tijekom trodnevnice koju je predvodio župnik don Antun Pavlović. Imali su mogućnost za svetu ispovijed, svetu Misu i pobožnost u čast Gospi, na kojoj je sudjelovalo onoliko vjernika koliko je moglo doći.
Iako je bio radni dan i prohladno vrijeme, okupilo se podosta vjernika na svetoj Misi časteći Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije. Misno slavlje pratio je, za ovu prigodu okupljen, muški župni zbor, koji su pratili slavlje pučkim pjevanjem misnih dijelova i Gospinih pjesama.
Bezgrješno začeće vjernički puk slavio je od davnina u različitim dijelovima svijeta, na Istoku od VII. stoljeća, a na Zapadu od VIII. stoljeća. Papa Siksto IV. proširio je 1476. svetkovinu na cijelu Crkvu. Dogmu o Bezgrješnom začeću proglasio je papa Pio IX. na današnji dan, 8. prosinca 1854., istaknuo je biskup Ratko u homiliji. Mariju je Bog od grijeha sačuvao već u krilu njezine majke Ane jer je nju unaprijed odabrao da bude majka Isusu Kristu. O Blaženoj djevici Mariji postoje četiri proglašene dogme. Dogma je službeno proglašena istina katoličke vjere koju je svaki član Crkve dužan potpuno i nepromijenjeno vjerovati. Prva vjerska istina ili dogma jest da je Marija Bogorodica, druga da je vazda djevica, treća da je Marija bezgrješno začeta i četvrta da je na nebo uznesena.
Župnik je na kraju zahvalio predvoditelju, svećenicima na suslavlju, na raspolaganju za ispovijed i za pjevanje te vjernicima na pobožnom sudjelovanju. Spomenuo je da će se kroz ovu i sljedeću godinu, u znaku obljetnice, organizirati simpozij i prirediti monografija o župi, te da je planirana posveta nakon uređenja crkve.

(Izvor: Crkva na kamenu)