Naslovnica Vijesti LURDSKA GOSPA

LURDSKA GOSPA

U HRASNU, NA LURDSKU GOSPU

 

Župa Hrasno i Svetište Kraljice mira, poznato je, barem za prostor Trebinjsko-Mrkanske biskupije, kao mjesto posebnog čašćenja naše nebeske Majke, Blažene Djevice Marije. Tomu je najviše doprinio Dumo – don Stjepan Batinović, dugogodišnji hrašanjski župnik (1947. – 1980.), koji je puno učinio za ovu župu nastojeći da raste u svakom pogledu, a posebno je radio na razvijanju pobožnosti na čast Gospi. Kao veliki štovatelj Blažene Djevice Marije, nastojao je u župu uvesti što više njezinih blagdana i tako u vjernicima razviti što dublju ljubav i čašćenje Marije, kao nebeske Majke i zagovornice. Uz župni patron, Bezgrješno začeće, on u župu uvodi i druga Gospina slavlja: supatron – Gospa Lurdska, Gospa Fatimska (uz nju se veže godišnje slavlja Kraljice mira!), Gospa od suza… biskup Ratko jednom zgodom reče: „Dumo je, u Hrasnu, slavio dvanaest Gospinih blagdana!“.

Tako su nastavili i njegovi nasljednici pa je, i ove godine, supatron župe, Gospa Lurdska, svečano proslavljen. Iako je radni dan, ipak se okupio lijep broj vjernika, Gospinih štovatelja. Doduše, prostorno skromno, u župnoj dvorani, radovi na uređenju crkve se privode kraju, ali duhom veselo i radosno s pjesmom. Radost je uvećeo i čast nam iskazao predvoditelj misnog slavlja, biskup Petar, apostolski upravitelj naše Biskupije. Ovo je bio njegov prvi, službeni pohod, ovoj župnoj zajednici i Svetištu Kraljice mira iako je i prije dolazio ali, drugim povodom. S biskupom su svetu Misu suslavili: don Mladen Šutalo   dekan trebinjski i župnik neumski), don Nedjeljko Krešić (župnik Graca), don Vinko Raguž (župnik Dračeva), don Ivo Šutalo (župnik Čeljeva), don Marko Šutalo (župnik župe Kruševo), don Tomislav Ljuban (župnik župe sv. Mateja – Mostar), don Ante Jukić (biskupov tajnik), don Antonio Krešić (župni vikar župe sv. Ivana – Mostar) i don Antun Pavlović (župnik župe Hrasno). Na raspolaganju vjernicima za svetu Ispovijed bili su don Anđelko Planinić (župnik Hutova) i don Pero Pavlović (župnik Rotimlje).

Bilo je poučno, za dušu hranjivo poslušati biskupovu propovijed i razmišljanja povodom današnjeg dana. Osvrnuo se na smisao slavljenja današnjeg dana, zašto ga Crkva obilježava, što nas uči, šta se dogodilo u Lourdesu, razgovor Gospe i Bernardice, zašto ime Bezgrješno začeće, što ono znači? Kroz svoja razmišljanja, pustio nas je zapitati se i pogledati naš odnos s Gospom, naše srce i njegove želje i potrebe te napraviti usporedbu sa Gospom, našom nebeskom Majkom, Bezgrješnim začećem, njenim srcem i, konačno, s njenim sinom Isusom, našim Spasiteljem.

Osvrnuo se i na Svjetski dan bolesnika koji se danas obilježava. Istaknuo je potrebu zapitati se o bolesti i problemima koja ona nosi, načinu kako naći značenje i smisao samoj bolesti u našem životu te, uz Gospinu pomoć, napraviti iskorak prema naprijed, da možemo svakodnevno rasti u duhu i lakše nositi životne probleme, poteškoće i bolesti.

Župnik je, i na početku, u pozdravu i na kraju, u zahvali, izrazio svoju i radost cijele župe zbog slavlja ovoga blagdana. Posebno je zahvalio biskupu Petru na pohodu i riječima koje uputio ovom prigodom. Zahvalio je svećenicima koji su bili suslavitelji misnog slavlja kao i svima koji su svojim dolaskom i radom učinili ovo slavlje svečanijim.

 

Gospe Lurdska, moli za nas!