Naslovnica Vijesti DRUGA KORIZMENA NEDJELJA – 2022. GODINE

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA – 2022. GODINE

 

Druga korizmena nedjelja

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 13. ožujka 2022. 

 

Nastavak korizmenih Pokorničkih hodočašća u Svetište Kraljice mira u Hrasnu, u drugu korizmenu nedjelju – Pačistu. Nije bilo toliko hladno kako je najavljivano, a ni vjetar nije bio jak pa je priprema urađena uredno i na vrijeme. Već oko 14 sati počeli su pristizati hodočasnici, oni koji su se odvažili doći pješice, a bilo ih je dosta. Zaista, vrijedno je divljenja ovakvo sudjelovanje na hodočašću! Prema službenom rasporedu hodočastile su župe Gradac, Hutovo i Neum. Naravno, bilo je dosta hodočasnika i iz drugih okolnih župa kao i ove župe. Netko je izbrojio preko dvije stotine automobila na parkingu. Kao što je spominjano i prijašnjih godina, nije cilj hodočašća toliko brojnost koliko sadržaj onoga što se događa u Svetištu.

Kao i obično, u 15 sati, započela je pobožnost križnog puta pred Spomenikom. Ministranti su se, uz postaje mijenjali u nošenju križa i svijeća. Tekstove postaja križnog puta su čitali župljani župe Neum, Neumski župnik i dekan, don Mladen, je započinjao postaje te, naizmjenice, sa župnicima Graca i Hutova, don Nedjeljkom i don Anđelkom, završavao molitvom. Pjevanje, uz križni put, su predvodili članovi župnog zbora župe Neum, vrlo lijepo. Skoro svi hodočasnici prođu sve postaje križnog puta, bez obzira što završetak pobožnosti, pred kipom Kraljice mira na Gradini, neke zatekne kod prve ili druge postaje. Po završetku križnog puta, najavljena je mogućnost svete Ispovijedi, svećenici su pozvani zauzeti mjesta za ispovijedanje, a silazak s Gradine je praćen pjevanjem „Gospina plača“ kojega su, također, pjevali članovi župnog zbora iz Neuma.

Danas su, na raspolaganju za svetu Ispovijed, bili svećenici: don Mladen Šutalo (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Ljubo Planinić (Stolac), don Pero Pavlović (Rotimlja i Stjepan Krst), don Ivan Bijakšić (Ravno i Trebinja), don Ivo Šutalo (Čeljevo) i don Antun Pavlović (Hrasno). Svećenici su, uglavnom, ispovijedali vani jer je, i ove nedjelje, za to vrijeme u crkvi bila pobožnost pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koju je predvodio don Vinko Raguž (Dračevo).

Slavlje svete Mise je uslijedilo nakon ispovijedanja, podobro iza 16:30 sati. Žao mi je hodočasnika jer je sve trajalo prilično dugo! No, ove je nedjelje bio velik broj onih koji su se željeli ispovjediti, a samo osam svećenika je bilo na raspolaganju. Žao mi je što se svećenici iz drugih župa, posebno ove Biskupije, ne priključuju pomoći u ispovijedanju, kad mogu i ako mogu. Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik je don Ljubo Planinić, župnik župe Stolac. U propovijedi je, prigodnim riječima, vjernicima nastojao približiti događaj preobraženja ističući, iz povijesti spasenja, događaje koji su vodili prema vrhuncima, brdima, „Gradinama“, planinama… U koncelebraciji su bili: don Nedjeljko Krešić, don Vinko Raguž i don Antun Pavlović. Ministranti su isti kao i na pobožnosti križnog puta. Misna čitanja pročitali su župljani župe Neum, molitvu vjernika ministrant iz Neuma, a evanđelje je navijestio don Nedjeljko Krešić. Pjevanje, za vrijeme svete Mise, je predvodio župni zbor župe Neum.

Na kraju svete Mise, zahvalivši Bogu i podijelivši radost zbog ovog lijepog i korisnog zajedništva u pobožnosti i Euharistiji, župnik i Upravitelj Svetišta, zahvalio je i sudionicima ovoga zajedništva kao i svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu Ispovijed i u koncelebraciji, posebno predvoditelju i provjedniku predstavivši ga jer je, od prošle godine, župnik u Stocu. Uputivši, uz oglase, nekoliko riječi župljanima ove župe, izrazio je nadu u lijepe susrete i narednih nedjelja.

Sljedeće nedjelje, treće korizmene, po službenom Rasporedu, hodočaste u Svetište župe Stolac, Rotimlja i Stjepan Krst (na stranici je viđena najava!), a najavili su svoj dolazak, barem simbolički, i župnici župa Studenci, Ploče-Tepčići i Gradina. Naravno, ako Bog da, bit će tu i drugih hodočasnika iz ove i drugih župa, posebno onih koji će, i ovaj put, doći pješke u nadi da će biti lijepo vrijeme.

Do narednog susreta!

Bog bio s vama!