Naslovnica Vijesti ŽUPNI OGLASI – XXIV. NEDJELJA KROZ GODINU

ŽUPNI OGLASI – XXIV. NEDJELJA KROZ GODINU

11. RUJNA 2022. – XXIV. NEDJELJA KROZ GODINU

 

1. Sljedeća nedjelja je 18.rujna 2022., XXV. nedjelja kroz godinu, službeni nastup novog župnika i svete Mise po njegovoj odluci.

  • Raspored svetih Misa:
  • 09:30 – Svitava:     – (Slobodan termin misne nakane)
  • 11:00 – Žup. crk.:  – Misa „za narod“

 

2. Imendanski kalendar: svetkovina-blagdan-spomendan u tjednu:

  • Pon., 12. 09.: Ime Marijino, Mirjam, Gvido, Mara
  • Uto.,  13. 09.: Ivan Zlatousti, Zlatko, Amat, Ljubo, Ljuba
  • Sri.,   14. 09.: Uzvišenje Svetog Križa, Višeslav, Slavko
  • Čet.,  15. 09.: Žalosna Gospa, Dolores, Valerije/a, Melitina
  • Pet.,  16.09.: Kornelije i Ciprijan, Eufemija, Ljudmila
  • Sub.  17. 09.: Robert Bellarmino, Robert, Lambert, Hildegarda
  • Nedj.18. 09.: Josip Kupertinski, Ariadna, Senarijen, Sanja, Irena

 

3. Sv. Mise kroz tjedan:

  • Danas: Bajovci:    – (Janja Ljuban – osobna nakana)                                08:00
  •              Svitava:    – (Danijel Udženija za + k. Martinu)                              09:30
  •              Žup. crk.: – Misa „za narod“                                                             11:00
  • Pon., 12. 09.:Kolojanj:    – Misa uz blagdan Imena Marijina                      11:00
  • Uto., 13. 09.: Žup. crk.:  – ——————————————
  • Sri.,   14. 09.: Žup. crk.:  – ——————————————
  • Čet.,  15. 09.: Žup. crk.:  – ——————————————
  • Pet.,  16. 09.: Žup. crk.:  – ——————————————
  • Sub., 17. 09.: Žup. crk.:  – ——————————————

               Svete Mise, kroz tjedan, su u 18 sati, ako nije drukčije rečeno ili napisano!

 

4. Katolički tisak:

Glas Koncila, Katolički tjednik, Naša ognjišta i ostatak od ranije.

 

5. Ime Marijino:

U ponedjeljak, sutra, 12. rujna, blagdan je Imena Marijina koje se svečano slavi na Kolojanju. Sveta Misa će biti u 11 sati, a prije svete Mise će biti mogućnost za svetu Ispovijed. Danas popodne ću pohoditi i ispovjediti stare i bolesne: oko 16 sati počinjem na Borutu, pa ću na Kolojanj i onda u Cerovu završiti.

 

6. Oproštaj i zahvala:

Poštovani župljani! Nakon 11 godina, nekoliko dana manje, koje sam proveo u ovoj dragoj župi kao župnik i upravitelj Svetišta, „prispjelo je vrijeme moga odlaska“ – kako bi rekao sv. Pavao (ne uspoređujem se nikako s njim!). Kad sam došao, nakon 25 godina svećeništva provedena u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji, na upit mnogih od vas, jer nisu me ovamo viđali, a vrijeme je prolazilo, „kako se osjećam?“ odgovarao sam „kao doma“! Doista, tako sam mislio i tako sam osjećao, a tako mislim i osjećam i danas. Baš sam bio „doma“! Kad bih vam rekao da mi nije žao poći iz ove župe, ne bih govorio istinu! Ali, tako je kako mora i treba biti u službi Crkve. Dragom Bogu i Kraljici mira neizimjerna hvala na darovanom vremenu povedenu ovdje među vama i s vama. Vama, dragi župljani (umalo ne rekoh „bivši“, jer još niste!) hvala na svemu, a toliko smo toga zajedno prošli! Bojim se da u dužnoj zahvali nekoga ne zaboravim zato sve u zahvalu uključujem. Hvala vam na svakom daru susreta, razgovora, lijepe riječi, molitve (posebno starih i bolesnih!), prihvaćanja i razumijevanja (posebno razumijevanja u nekim teškim trenucima koji su bili za ovo vrijeme), hvala na svakoj vrsti pomoći (duhovnoj i materijalnoj). Posebno zahvaljujem na pomoći u organiziranju različitih slavlja u župi i Svetištu kojih nije nedostajalo: vama koji ste uvijek bili na rasplaganju za svaku vrstu organizacije raznih poslova (uvijek će mi u radosnom sjećanju ostati pojmovi „nosači zvuka“ i „odred za čistoću“), čišćenja, raznih radova; čitačima, pjevačima, ministrantima… i vama koji ste bili potpora i podrška makar i rječju! Učinio sam koliko sam mogao, možda sam mogao i štogod više ali, tako je kako je! Ako sam nekoga, bilo čime, riječju, postupkom i svojim ponašanjem uvrijedio ili sablaznio, iskreno molim za oproštenje! Nije bilo ni u čemu zle namjere! Ja, osobno, nemam nikomu ništa posebno za zamjeriti! Ono što sam ja, na „svoju ruku“ uveo kao praksu u župi (bilo da se radi o sv. Misama, dostavi dokumenata i potvrda po filijalama ili slično) mojim odlaskom prestaje. Novi župnik će imati svoja pravila! Ono što je s vama dogovoreno (npr. Fond crkve u Svitavi) ostaje!  Zahvaljujem posebno svećenicima iz ove župe koji su mi uvijek bili podrška i potpora te su pomagali i „uskakali“ kad je god bilo potrebe. Neću nikoga izdvajati iako bih mogao, s pravom! Zahvaljujući vam svima još jednom da svemu, molim vas da, kao što se mene primili, prihvatili i pomagali mi u svemu isto tako primite, prihvatite i pomažete i moga kolegu, brata svećenika i prijatelja, don Vinka Raguža, vašega novog župnika i upravitelja Svetišta. Ne sumnjam da će on sve učiniti na dobrobit ove župe i ovoga našega Svetišta. Odlazim, kao što znate, u župu Gradac, isti je dekanat ali nije župa! Nadam se da će, ako Bog da, biti prigode za susrete i viđenja. Još jednom, hvala vam na svemu! Bog vas blagoslovio!

 

7. Pokojnici:

U proteklom tjednu preminula je naša župljanka

  • Ilinka Jurković Zekić s Kozarice, pokopana je na Brštanici.

Za pokoj njezine duše: Oče naš…