Naslovnica Vijesti BAZGRIJEŠNO ZAČEĆE BDM- PATRON ŽUPE

BAZGRIJEŠNO ZAČEĆE BDM- PATRON ŽUPE

08. prosinca 2022. godine,

BEZGRIJEŠNO ZAČEĆE BLAŽENE DJEVICE MARIJE 

PATRON ŽUPE HRASNO

 

Zaista zanimljiv, zvučan i znakovit blagdan, Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, vjernici ovaj blagdan često zamjenjuju s događajem kada je Marija začela Isusa, a radi se o dvije različite pojave, isto tako zamjenjuju patron naše župe i na prvo mjesto stavljaju Kraljicu Mira.

Za ovaj marijanski blagdan, Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, koji je ujedno patron naše župe Hrasno, mogli bismo reći da je lijep i nepoznat. Ni mnogi “bolji” kršćani ne znaju sadržaj blagdana, ne znaju reći što se tu zapravo slavi. A oni koji “sve znaju” obično ga “tumače” po svom (ne)znanju.

I jedne i druge zbunjuje prije svega ime blagdana, sastavljeno od dviju riječi: “bezgrešno” i “začeće”. Začeće novog čovjeka je čudesni događaj, crkveno bismo rekli trenutak ljudske suradnje s Bogom u stvaranju novog bića, veličanstveni trenutak.

S tim malim uvodom i predznanjem možemo ukratko reći, što znače izrazi i ime blagdana “Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije”.

Blažena Djevica Marija očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha.

Tumačenje, Često se zamjenjuje s doktrinom, kada je Marija začela Isusa, radi se o dvije različite pojave. Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njenu dušu je stvorio Bog u vrijeme njenog začeća.

Patron župe Hrasno:

Oni koji znaju i imaju osjećaj za župu i župnu zajednicu, i koji su mogli doći, danas su se odazvali na ovaj svečani dan za župu i župljane. A bilo ih je dosta, kako vjernika tako i svećenika. dosta župljana a i vjernika sa strane iz nama susjednih župa.

Uz župnika don Vinka koji je predvodio svečano misno slavlje u 11:00 h, bilo je dvanaest kolega svećenika, oni iz susjednih župa i oni koji su rodom iz ove župe. U koncelebraciji su bili: Don Mladen Šutalo, župnik u Neumu, Don Krešo Puljić, župnik u Dračevu, Don Ljubo Planinić, župnik u Stocu, Don Ivo Šutalo, župnik u Čeljevu, Don Antan Luburić, župnik u Trebinju, Don Pero Pavlović, župnik Rotimlje, Don Gordan Božić, župnik Domanovića, Don Ilija Petković, župnik Čapljine, Don Tomislav Ljuban, župnik župe Sv. Mateja-Mostar, Don Antonio Krešić, župni vikar župe Sv. Mateja-Mostar, ispovijednici su bili: Don Anđelko Planinić, župnik u Hutovu i Don Antun Pavlović, župnik u Gracu.

Na početku Sv. Mise don Vinko reče, zvao sam kolege i govorio tko će predvoditi i propovijedati uz patron župe i misno slavlje, svi odgovoriše: novi župnik, predstavi se župi uz patron a onda zovi i traži propovjednike. Evo ove godine novi župnik će propovijedati i reći nekoliko riječi o ovom svečanom danu.

Župnik je u svojoj propovijedi vjernicima pojasnio događaje vezane uz Blagdan Bezgrješno začeće, kao i termine i miješanje patrona župe Bezgriješno Začeće sa biskupijskom proslavom Kraljice Mira.

Poseban osvrt u propovijedi je bio na pojam „bezgrešnosti“, kakva je bila Bl. Djevica Marija a za nas vjernike-griješnike, spremnost i poniznost moliti od Boga oprost i oproštenje grijeha.

Na kraju sv. Mise župnik reče, nisam očekivao ovoliki broj Vas vjernika, pozitivno sam iznenađen, obzirom da je radni dan i loše kišno vrijeme, zahvalio svima na dolasku, pohvalio je i zbor za lijepo pjevanje i slavljenje Sv. mise i sudjelovanje, te im rekao: Najrađe bi Vas ostavio na koru i davao hranu da mi ne bježite, da sve Sv.mise budu ovako bogate pjesmom, ali Bože moj, uvjeti i prilike su takve kave su, hvala Vam, veliko hvala i mojim kolegama svećenicima, posebno ispovjednicima…

A za sve nas koji smo danas ovdje obilje Božjeg blagoslova po zagovoru „Bezgrešne“…