Naslovnica Vijesti PRVA KORIZMENA NEDJELJA – 2023. GODINE

PRVA KORIZMENA NEDJELJA – 2023. GODINE

Prva korizmena nedjelja

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 26. veljače 2023. godine

 

Ovo su po rasporedu i redu, deseta organizirana Pokornička korizmena hodočašća u Svetište Kraljice mira u Hrasnu. Mali jubilej. Nastavljamo tijek hodočašća kao i prijašnjih godina, za župe Trebinjsko-Mrkanske biskupije, a da se druge župe iz susjedstva, Mostarsko-Duvanjske biskupije ili ostalih susjednih biskupija, priključuju prema svojoj mogućnosti i želji. Ove godine novi župnik i upravitelj Svetišta, je napravio letak i unaprijed odredio predvoditelje misnih slavlja. Župe koje hodočaste preuzimaju obvezu na Pokorničkom hodočašću sudjeluju u obredima – križni put, pjevanje, liturgijska čitanja, molitva vjernika i ministriranje.

Prva korizmena nedjelja – Čista: hodočastile su, prema Rasporedu, župe Čeljevo, Dračevo i župa domaćin, Hrasno, a dosta hodočasnika je bilo i iz okolnih župa i mjesta. Iako vremenski loš dan, kiša i vjetar, velik broj hodočasnika došao je pješice. Zbog vjetra i kiše nije bilo moguće pobožnost križnoga puta obaviti uz postaje uz Gradinu. Loši vremenski uvjeti nisu spriječili one uporne i pobožne koji su došli po ovim lošim vremenskim uvjetima da obave pobožnost križnog puta u crkvi. Crkva je bila mala za broj pristiglih vjernika, ali svi su se smjestili i pobožno sudjelovali.

Kako je i najavljeno, nakon zvona, u 15 sati, započela je pobožnost križnog puta. Ministranti iz Dračeva, Čeljeva i Hrasna nose križ i svijeće, a ministrirali su i u svetoj Misi. Pobožnost su predvodili župnici i župljani župa hodočasnica. Nakon završenog obreda križnog puta, slijedila je mogućnost za sv. Ispovijed, a za ostale mogućnost osvježenja u caffe-u Svetišta.

Danas su, na raspolaganju za svetu Ispovijed hodočasnicima: don Vinko Raguž (Hrasno), don Krešo Puljić (Dračevo), don Ivo Šutalo (Čeljevo), don Antun Pavlović (Gradac), don Mladen Šutalo (Neum), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Ante Luburić (Trebinje), don Tomislav Raič (Domanovići), don Gordan Božić (Stolac). Svetoj Ispovijedi je pristupio dosta velik broj hodočasnika, a za to vrijeme, u crkvi je bila pobožnost pred Presvetim koju je predvovio don Ivan Bijakšić (Ravno-Trebinja).

Po završetku pobožnosti i ispovijedanja, zvona su najavila početak misnog slavlja, koje je predvodio i, na temelju misnih čitanja, propovijedao don Bernard Marijanović (Gabela Polje). Koncelebrirali su don Vinko Raguž, don Ante Luburić, don Ivan Bijakšić. Pjevanje, liturgijska čitanja i molitvu vjernika preuzeli su mladi iz župa hodočasnica, evanđelje je navijestio don Ante Luburić.

Na kraju misnog slavlja, župnik domaćin i Upravitelj Svetišta, uz oglase župljanima, zahvalio je Bogu na pobožnosti, molitvi i misnom slavlju i izrazio radost zbog mogućnosti još jednog korizmenog hodočašćenja u naše Svetište te pozdravio hodočasnike i svećenike zahvalivši dolasku i na lijepom i pobožnom sudjelovanju.

Prema Rasporedu, sljedeće nedjelje hodočaste župe Neum, Gradac i Hutovo, nadamo se i hodočasnici iz ove i iz drugih župa.

Po zagovoru naše nebeske Majke, Kraljice Mira, sve Vas pratio i čuvao dragi Bog!