Naslovnica Vijesti ULOG – SV. ANA

ULOG – SV. ANA

ULOG, 26.07.2023.

 

Ulog je malo mjesto uz Neretvu u općini Kalinovik. U Ulog se dolazi iz Nevesinja u Kifino Selo, preko Morina. Ulog je nekad bio sjedište kotarske ispostave, imao je osnovnu školu i žandarsku vojarnu.

Katolička crkva u Ulogu izgrađena je za župnikovanja fra Božidara Ćorića 1937. godine i posvećena sv. Ani, majci Blažene Djevice Marije. Sagrađena crkva je filijalna crkva župe u Nevesinju. Novosagrađenu crkvu blagoslovio je biskup Alojzije Mišić. Za svetkovinu sv. Ane svake se godine u srpnju priređivalo svečano misno slavlje i vjernici su se u velikom broju okupljali sa svih strana. Tako i ove godine.

Hrvati katolici Gornje Hercegovine teško su stradali u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Tih su godina gotovo potpuno nestali. 1942. godine, ubijeno je i nestalo, bacanjem u hladnu Neretvu, mnogo župljana, među kojima i tek rođena djeca o čemu svjedoči Spomen-ploča postavljena u crkvi. Katolici ovog kraja teško su stradali te kobne godine 1942., tad je ubijeno 18 osoba prezimena Konjevod, i 1 osoba prezimenom Šutalo.

Dosta preživjelih se 1946. godine vratilo se unatoč tolikih stradanja u kraju i patnje na svoja imanja, no snažni pritisci učinili su da su napustili svoju djedovinu i raselili se diljem svijeta. U poraću je tako val iseljavanja zahvatio čitav ovaj kraj, no odseljenici su održavali cijelo vrijeme vezu s rodnim krajem. Dio župljana preživio je. I oni i potomci žive danas u južnim krajevima Hercegovine, drugi su se raselili dalje po cijelom svijetu.

Ipak, na ovaj dan da se vidjeti da stari kraj, svoju crkvu, groblja i grobišta ne zaboravljaju, pa i dan danas, kad nitko tu ne živi, svake godine na svetkovinu sv. Ane i sv. Joakima u Ulogu bude par stotina vjernika sa svih strana i brojnih zemalja.

Ove godine 2023. okupilo se dosta vjernika na Uloškoj strmini filijalne crkve Sv. Ane. I naša župna zajednica se odazvala u velikom broju. Misno misno slavlje je predvodio Fra Drago Vujević, župnik u Konjicu, a koncelebranti na sv. misi su bili Don Stipe Gale, upravitelj župe Nevesinje, Don Mladen Šutalo, župnik u Neumu i naš župnik iz Hrasna i upravtelj Svetišta Kraljice Mira, Don Vinko Raguž.

Fra. Drago je u propovijedi napravio paralelu između Tradicije i Modernosti odnosno Trenda, pa nas je sve podsjetio na prijašnji život u siromaštvu, bijedi i neimaštini, a uz to život u zadovoljstvu i vjeri koju ponosno nosimo i svijedočimo, te na današnju modernost ili trend gdje se lako odreknemo svega i prihvatimo tuđe.

Naglasio je da u životu budemo kao Sv. Ana, da zadržimo tradiciju dolaska u Ulog, i da to ne bude samo dolazak u Ulog, već da bude život po Božijim vrijednostima iz biblije, po uzoru Sv.Ane, koja je Bogu rekla DA i to DA je Bogu ostalo do smrti. Nikad nije postalo NE, i nikad nije prešlo u trend modrnosti i prilagođavanju iskrivljenim vrijednostima.

Trend i Modernost mrze Tradiciju, ali mi mozemo biti i modrni i u trendu a da poštujemo naše Tradicijke vrijednosti po uzoru na naše stare, te da naše DA, našem Bogu bude uvijek DA i da nikad ne pređe u NE, baš po uzoru Sv. Ane.