Naslovnica Vijesti BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BDM – PATRON ŽUPE

BEZGRJEŠNO ZAČEĆE BDM – PATRON ŽUPE

08. prosinca 2023. godine,

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije – Patron župe Hrasno

 

Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, katolička je dogma koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svojega začeća. Također, Marija nije bila lišena milosti posvetne, već je, puna milosti dobivenih od Boga i živjela život posve bez grijeha. Ujedno je i svetkovina, koja se slavi 8. prosinca, u razdoblju/vremenu Došašća.

Prema dogmi, Marija je začeta na normalni biološki način, ali njezinu je dušu Bog stvorio u trenutku njezina začeća.

Blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije utemeljio je papa Siksto IV. godine 1476., a dogmu je svečano proglasio papa Pio IX. u poslanici “Ineffabilis Deus”, na današnji dan 1854. godine.

Kad se govori o bezgrješnom začeću, govori se o jednom predivnom fenomenu u Crkvi zvanom ”Sensus Fidelium” (”osjećaj vjernih”). Bog govori preko cijele zajednice vjernika. Zato je važna ova dogma koju je Crkva proglasila.

Ljudi nisu bezgrješni, naprotiv, svi su grješni. “Svaki je čovjek grješnik”, kažemo s pravom, ali i tu je važno razlikovanje. Jedno su osobni grijesi koje može učiniti svaki odrastao i psihički normalan čovjek, a drugo je, kako ckrveni nauk kaže, nasljedni, izvorni ili, najpoznatije rečeno, istočni grijeh s kojim se čovjek, po učenju Crkve, rađa.

Čovjek nije za taj izvorni ili istočni grijeh osobno kriv, jer ovaj prvi grijeh “potječe” od prvog ljudskog para, od Adama i Eve, i svaki ga novi čovjek u trenutku svog začeća nasljeđuje. Po crkvenom nauku taj se “istočni” grijeh uklanja, “briše” krštenjem.

Bog je Mariju od “istočnog grijeha” sačuvao već u krilu Njezine majke Ane, i to zato što ju je unaprijed odabrao da bude Majka Isusu Kristu. Radi se, dakle, o jednoj duhovnoj stvarnosti, kažemo otajstvu i članku vjere. Blažena Djevica Marija očuvana je od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svoga začeća. Živjela je život bez grijeha.

Kad joj arkanđeo Gabrijel naviješta Božji plan da će biti Majka Spasitelja koga su proroci naviještali, pozdravlja ju riječima: ”Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Ona, bezgrješna i ponizna službenica Gospodnja, kazala je: ”Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1,28.38).

Vjera u bezgrješno začeće otkriva nam da Bog ne dolazi k nama uništiti grijeh, već pokazati nam svoju ljubav i potaknuti nas da ljubimo jedni druge. A ta ljubav uništava grijeh.

Patron župe Hrasno:

Danas je bilo zaista svečano i lijepo slaviti Sv. misu u našoj župnoj crkvi povodom našeg patrona Bezgrješnog začećea Blažene Djevice Marije, odaziv na ovaj svečani dan za župu i župljane bio je velik. Bilo je dosta i vjernika i svećenika, dosta domaćih župljana a i vjernika sa strane iz nama susjednih župa.

Svečano misno slavlje u 11:00 h predvodio je don Dubravko Turalija skupa sa studentima Teološkog instituta iz Mostara, koji su iskoristili priliku i došli autobusom do naše župe i Svetišta da obave duhovnu obnovu. Bilo je dosta i kolega svećenika, oni iz susjednih župa i oni koji su rodom iz ove župe. U koncelebraciji su bili: Don Mladen Šutalo, župnik u Neumu, Don Antonio Krešić, župni vikar župe Sv. Mateja-Mostar, Don Marko Šutalo, župnik župe Kruševo, Don Ivo Šutalo, župnik u Čeljevu, Don Antun Pavlović, župnik u Gracu, Don Gordan Božić, župnik u Stocu, Don Ivan Aničić, župni vikar u Dračevu, Gabrijel Pavlović, đakon u Neumu, ispovijednici su bili: Don Anđelko Planinić, župnik u Hutovu, Don Ivan Bijakšić, župnik u Ravnom i Trebinji, Don Pero Pavlović, župnik Rotimlje.

Propovjednik don Dubravko je u svojoj propovijedi vjernicima pojasnio događaje vezane uz Blagdan Bezgrješno začeće, kao i termine vezane uz ovaj blagdan. Poseban naglasak je stavio na ljudsku sumnju, ljudski grijeh i opravdanja-pravdanja. Danas se slavi Isusova majka – Bezgrešna, ona je oslobođena svih pravdanja, svih grijeha. Život joj bio trnovit ali bez pravdanja. Kad je začela, ni tad se nije pravdala. Čak je i Josip došao u sumnju. Isus je rekao svojim učenicima vaši odgovori neka budu Da/Da ili Ne/Ne, sve ostalo je pravdanje. Zmija je na počecima zavela Adama i Evu koji ne priznaju grijeh već su počeli sa pravdanjima. Zato je trebala od ljudskog roda nova Eva koja se ne pravda, zato je trebao od ljudskog roda pojavi novi Adam koji će postivati volju Oca svojeg, bez pravdanja.

Na kraju sv. Mise župnik se zahvalio misniku Don Dubravku, njegovim studentima, na dolasku i boravku u Svetištu, svim vjernicima na lijepom odzivu i slavljenju Sv. mise, kolegama svećenicima koji su pokazali osjećaj za današnji blagdan i slavili s nama naš župski patron …

Za sve Vas i nas  koji smo danas ovdje obilje Božjeg blagoslova po zagovoru „Bezgrešne“…