Naslovnica Vijesti ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA

POKORNIČKO HODOČAŠĆE

Četvrta korizmena nedjelja

Hrasno – Svetište, 11. ožujka 2018.

Malo pomalo, korak po korak, nedjelju po nedjelju i, evo nas u Četvrtoj korizmenoj nedjelji – Sredoposna, u Svetištu Kraljice mira u Hrasnu, na našem zajedničkom vjerničkom i pokorničkom hodu prema slavlju vazmenih blagdana. Stotine hodočasnika su stigle na ovaj pokornički susret.

Bogu hvala, nema kiše, malo vjetar puše ali neće biti smetnja odvijanju predviđenog sadržaja hodočašća. Tu su hodočasnici iz župâ koje dolaze po „službenom rasporedu“, Aladinići, Prenj i Trebinje (i ovaj put je župnik predstavnik i župe i župljana), pridružile su se i mostarske župe sa 70-tak hodočasnika (Cim-Ilići, Katedrala i Centar II.). Naravno, brojni su hodočasnici iz ove i okolnih župa kao i oni koji su došli pješice, a danas ih je bilo dosta, sa neizostavnim don Vinkom i don Tomislavom.

Nekoliko minuta smo čekali Mostarce pa započeli pobožnost križnog puta, kao i obično, pred Spomenikom. Pobožnu povorku predvodili su ministranti sa križem i svijećama, a križni put don Mile Vidić, don Stipe Gale, don Mladen Šutalo i don Davor Berezovski dok je don Ivo Šutalo predvodio pjevanje, „Stala plačuć“, uz postaje. Pobožni hod od postaje do postaje doveo je do završne molitve pred kipom Kraljice mira, a kraj pokorničke povorke je bio kod treće ili četvrte postaje. Ipak, svi žele proći sav križni put, bez obzira gdje se nalazili dok se uz postaje moli, i uspeti se na Gradinu. Pjevanje Gospina plača pratilo je silazak sa Gradine, a trajalo je dobrih 15-tak minuta.

Dok je još trajao silazak sa Gradine, svećenici su zauzimali mjesta i stavljali se na raspolaganje vjernicima za svetu Ispovijed koja je trajala 40-tak minuta. Bilo je to vrijeme i za osobnu pobožnost, zavjete i pripravu za slavlje svete Mise. Danas je, na raspolaganju za svetu Ispovijed, bilo dosta svećenika: don Mile Vidić (Prenj), don Stipe Gale (Aladinići), don Ivo Šutalo (Trebinje), don Ivan Perić (Cim-Ilići), don Mladen Šutalo (Centar II.), don Davor Berezovski (Katedrala), don Damjan Raguž (Rotimlja), don Gordan Božić (Domanovići), don Ivan Kordić (Čapljina), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Vinko Raguž (Dračevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Ante Čarapina (Neum) i don Antun Pavlović (Hrasno) koji se brinuo da se ne stvaraju veliki redovi pred pojedinim svećenicima i upućivao do onih gdje je bilo manje vjernika. Među nama je danas, kao hodočasnik, bio i don Bariša Čarapina, nekadašnji župnik ove župe, sad u mirovini, kojega je bilo lijepo ovdje vidjeli, a poštedj li smo ga „tereta“ ispovijedanja.

Zvona su najavila slavlje svete Mise. Crkva je ispunjena vjernicima kao i kor, a oni koji nisu mogli ući unutra ostali su vani i pobožno sudjelovali u svetoj Misi. Predvoditelj svete Mise i propovjednik bio je don Ivan Perić, a u koncelebraciji su bili don Mile Vidić, don Stipe Gale, don Ivo Šutalo, don Mladen Šutalo, don Davor Berezovski i don Antun Pavlović. Ministranti, u pobožnosti križnog puta i u svetoj Misi, bili su iz župe Prenj kao i pjevači koji su predvodili liturgijsko pjevanje. Svetopisamska čitanja i predvođenje molitve vjernika preuzeli su župljani župe Aladinići, a Evanđelje je navijestio don Ivo Šutalo.

Kao i obično, na kraju svete Mise, okupljenima se obratio župnik domaćin te svojim župljanima ponudio listić sa župnim oglasima pa, kako je i red, zahvalio dragom Bogu na svemu posebno na daru vremena koje nam je omogućilo ovo prekrasno zajedništvo u pobožnosti i sakramentima. Pozdravljajući sve, zahvalio je na lijepom vladanju i pobožnom sudjelovanju kao i svećenicima na brojnom odzivu biti na raspolaganju vjernicima za svetu Ispovijed. Zahvala i predvoditelju i propovjedniku don Ivanu Periću što je „poslušao“ i prihvatio predvoditi svetu Misu.

Sljedeća nedjelja je završna za Pokornička hodočašća ove Korizme kad službeni Raspored u Svetište dovodi župe Domanoviće, Ravno, Trebinju, Rotimlju i Stjepan Krst (valja ga, barem ovako spomenuti!). Vjerujem da će i mnogi drugi hodočasnici doći da zajedno zaključimo ovaj pokornički hod i pripravimo se za slavlje vazmenih blagdana u svojim župama.

Radosno čekajući naredni susret:

Bog bio s vama!