POKORNIČKO HODOČAŠĆE

Peta korizmena nedjelja

Hrasno – Svetište, 18. ožujka 2018.

Danas je, u ovoj Korizmi, naše zadnje okupljanje u Svetištu Kraljice mira u Hrasnu, motivirano vjerničkim hodom kroz Pokorničko hodočašće. Peta korizmena nedjelja – Gluha – okupila je veliki broj hodočasnika

iz župâ koje su danas dolazile organizirano: Domanovići (i župljani i župnik pokazali su kako se odaziva kad se kvalitetno animira – tri autobusa i više osobnih vozila kojima su došli na hodočašće!), Ravno, Trebinja, Rotimlja i Stjepan Krst kao i mnogi hodočasnici iz ove župe (kako oni koji tu žive tako i oni koji su odselili) i okolnih župâ. Budući da nas je dragi Bog obdario vremenom bez kiše, broj hodočasnika-pješaka bio je znatno veći nego prijašnjih nedjelja. Doista, zaslužuju divljenje i pohvalu svi oni koji su se odlučili doći pješke makar i jedanput, a bilo ih je dosta koji su to učinili i više puta, možda i svih pet nedjelja, kao naš don Vinko.

Sve je pripravljeno za vanjsku pobožnost križnog puta uz Gradinu, razglas postavljen i provjeren. Oblačno je, lagani vjetar puše i malo je hladnije u zadnji sat vremena. Ne smeta, idemo uz postaje na Gospinu Gradinu! Ministranti, predvođeni križonošom i svjećonošama, su pred Spomenikom gdje počinjemo uvodnom molitvom. Pobožnost predvodi don Gordan Božić, najavljuje postaje i zaključuje molitvom, a mlada župljanka vrlo lijepo čita uvodni dio. Pjesmom „Stala plačuć“, članovi župnog zbora župe Domanovići predvode pjevanje uz postaje. Od postaje do postaje, lagano, u miru i pobožnosti vjernici prate i sudjeluju u hodu križnog puta, molitvom i pjesmom. Nakon zaključne molitve, pred kipom Kraljice mira na Gradini, hodočasnici se lagano spuštaju niz Gradinu, a pjevači započinju „Gospin plač“ kojega pjevaju, ostajući kod Spomenika, dok su se svi hodočasnici spustili sa Gradine.

Nakon silaska sa Gradine, hodočasnici su se uputili prema mjestima gdje su svećenici već spremni za ispovijedanje. Uz kratku napomenu i uputu da se ne stvaraju preveliki redovi, nastavljeno je pristupanje sakramentu ispovijedi. Veliki broj prisutnih hodočasnika se ispovjedio i tako svoj pokornički hod okrunio sakramentom Pomirenja. Baš lijepo i pohvalno! Imali su na raspolaganju trinaest svećenika: don Gordan Božić (Domanovići), don Damjan Raguž (Rotimlja i Stjepan Krst), don Pero Pavlović (Ravno i Trebinja), don Vinko Raguž (Dračevo), don Božo Goluža (Mostar – Crkva na Kamenu), don Ivica Puljić i don Ante Čarapina (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Mile Vidić (Prenj), don Stipe Gale (Aladininići), don Ivo Šutalo (Trebinje) i don Antun Pavlović (Hrasno).

Još ponetko je ostao za ispovijed, pred svećenicima koji su ispovijedali izvan crkve, kad su zvona najavila slavlje svete Mise. Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik je dr. don Božo Goluža, profesor na mostarskom sveučilištu i glavni urednik Crkve na Kamenu. Najbolji komentar njegove propovijedi, možda, su riječi hodočasnika poslije svete Mise: „Dumo, pozovi ovoga da češće ima Misu!“. Koncelebrirali su don Damjan Raguž i don Antun Pavlović koji je navijestio Evanđelje. Ministrirali su ministranti župe Domanovići, i u pobožnosti križnog puta i u svetoj Misi, a članovi župnog zbora župe Domanovići, na čelu sa župnikom don Gordanom, predvodili su liturgijsko pjevanje. Misna čitanja i molitvu vjernika preuzeli su mladi župljani župe Rotimlja. Nijedne nedjelje, ove Korizme, crkva i kor nisu bili ovako ispunjeni, a dobar dio hodočasnika ostao je vani jer u crkvi više nije bilo mjesta.

Župnik domaćin i Upravitelj Svetišta, na kraju svete Mise, svojim župljanima je rekao za župne oglase i zahvalio današnjih hodočasnicima na sudjelovanju, svećenicima na ispovijedanju i predvoditelju i propovjedniku don Boži. Te nastavio: „Bogu zahvaljujemo što smo, i ove Korizme, mogli ovdje pokazati zajedništvo u pokori, molitvi, pobožnosti i sakramentima. Bila nam ovo dobra priprava za plodonosno slavlje vazmenih blagdana u našim župnim zajednicama! Zahvaljujem svim sudionicima ovih bratskih susreta, svima koji su svojim dolaskom, posebno pješke, učinili da, i ove Korizme, naše Svetište „živi“. Posebno hvala onima koji su aktivno sudjelovali: moleći u pobožnosti križnog puta, predvodeći liturgijsko pjevanje, čitajući misna čitanja i molitvu vjernika, ministrantima, svećenicima koji su se stavili na raspolaganje vjernicima za svetu ispovijed, svećenicima koji su predvodili misna slavlja i propovijedali. Velika hvala i župljanima ove župe koji su se pobrinuli pripremiti razglas za vanjsko slavlje križnog puta, kad je to vrijeme dopuštalo! Neka dragi Bog nagradi vaš trud obilnim plodom!“

Nakon Izvješćâ o Pokorničkom hodočašću iza svih pet nedjelja, valja nešto reći i kao zaključak. Pet godina ovoga hodočašća kroz pet korizmenih nedjelja! Bogu hvala i slava! Svjesni smo, i više puta je rečeno, da na vremenske ne/prilike ne možemo utjecati. Ali, možemo doći, unatoč tomu! Pobožnost, molitva (osobna i zajednička), osobni zavjeti, sveta Ispovijed, sudjelovanje u svetoj Misi i sveta Pričest mnoštva hodočasnika, koje u pokorničkom hodu, bez ikakvih prohtjeva, dolazi u Svetište, znak je opravdanosti i potrebe ovakve Korizme! Je li ovo, već, tradicija? Ne znam! Neka svatko odgovori, za sebe! Ali, neka se nastavi i dalje!

Bio nam pokornički hod ove Korizme, kroz ova hodočašća, zalog osobnog obraćenja da u slavljima koja su pred nama, u Velikom tjednu i Svetom trodnevlju, doživimo veličinu i radost Kristova i našeg Uskrsa! Pokažimo ovo zajedništvo u vjeri i u godišnjem slavlju Kraljice mira, 13. svibnja, u našem Svetištu.

U svjetlu ovih mojih osobnih osvrtâ, misli i želja, sa molitvom za sve vas, zaključujem i ovaj osvrt na Pokorničko hodočašće. Gospodin vas pratio svojom blizinom i milošću.

Blagoslovljen vam Veliki tjedan i SRETAN USKRS!

Bog bio s vama!

Categories: Vijesti