Naslovnica Vijesti KRALJICA MIRA 2018

KRALJICA MIRA 2018

KRALJICA   MIRA  2018.  

Svetište Kraljice mira, 

Hrasno, 13. svibnja 2018. godine

Druga je nedjelja svibnja, godišnje slavlje i hodočašće Kraljici mira u biskupijsko Svetište Trebinjsko-Mrkanske biskupije u Hrasnu. Majčin je dan a, ove godine, slavlje se podudara sa blagdanom Gospe Fatimske, danom uz koji je Dumo – utemeljitelj Svetišta – i vezao hodočašće Kraljici mira. Danima su vrijedni župljani nesebično radili, čistili i uređivali prostor Svetišta kako bi danas bilo lijepo i dobro.

Zahvaljujući zapovjedniku čapljinske vojarne, brigadiru Zdravku Rezi, grupa vojnika je pomogla u tome poslu. Unatoč, po prognozama, najavljena tmurna i kišnog vremena, svanuo je vedar i sunčan dan koji je prošao bez kapi kiše tako da se točnom pokazala samo „Gospina prognoza“. Sve je pripremljeno i spremno za današnje slavlje. Jutarnja sveta Misa slavljena je u 8 sati. Hodočasnici pristižu pojedinačno i organizirano po župama. Pri dolasku u Svetište pozdravlja ih voditelj programa don Milenko Krešić dajući upute i potrebne informacije za današnje slavlje. Svećenike koji su pristizali pozivao je da se odmah stave hodočasnicima na raspolaganje za svetu Ispovijed. Tijekom vođenja programa govorio je o povijesti ove drevne Biskupije i župe, o Svetištu i njegovu utemeljitelju Dumi – don Stjepanu Batinoviću i njegovu nastojanju i trudu oko Svetišta Kraljice mira, o blagdanu Gospe Fatimske te o predvoditelju današnjeg slavlja.

S dužnim poštovanjem, na ulasku u Svetište, pozdravljeni su članovi udruga i ratnim postrojbi koje su branile i ove prostore: Udruga Klub 61. lako artiljerijski divizion protuzračne obrane iz Koprivnice, članovi 113. šibenske, 114. splitske, 116 metkovačke te 4. gardijske brigade. Prije dolaska u Svetište, otišli su na Stolove gdje su, kod spomenika, položili vijence i cvijeće te se pomolili za svoje poginule suborce. Molitvu je predvodio vlč. Ozren Bizek, župnik župe Peteranec i vojni kapelan za policiju i vojsku u varaždinskoj županiji koji je sudjelovao i u koncelebraciji. Udruga Klub 61. LAD PZO iz Koprivnice organizirala je u prostoru Svetišta izložbu po nazivom „Nekad i sad“ koja govori o doprinosu ove postrojbe u Domovinskom ratu. Pokroviteljica Izložbe, koja će biti i u nekoliko gradova u Hrvatskoj, je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Zanimljiva je, i vrijedna zabilježiti, izjava jednog člana Udruge: „Mi Koprivničanci živimo uz mađarsku granicu i nismo bili nešto posebno ugroženi no, došli smo ovamo gdje je domovina bila direktno ugrožena. Branili smo svoj hrvatski dom u ovim krajevima. Dok ste vi ugroženi i mi smo ugroženi, i bit ćemo ovdje s vama dokle smo živi. Najveće nam je zadaća prenijeti svoje domoljublje i naše zajedništvo na naše buduće naraštaje.“

Zvona su najavila svečano misno slavlje u 11 sati. Predvoditelj je, uz dopuštenje i blagoslov biskupa Ratka Perića, apostolskog upravitelja ove Biskupije,  mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. Vojni ordinarijat u BiH osnovao je papa Benedikt XVI. 1. veljače 2011. i imenovao don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Procesija je pošla iz crkve do vanjskog oltara uz Gospinu pjesmu „O, mila Majko, nebeska“. Uslijedio je pozdrav župnika i upravitelja Svetišta, don Antuna Pavlovića, koji je pozdravio i uputio dobrodošlicu svim hodočasnicima napomenuvši da je današnje slavlje Kraljice mira, na svoj način, kruna onih Pokorničkih hodočašća kroz korizmu u ovo Svetište. Iskoristio je prigodu te čestitao majkama majčin dan uz poziv na zahvalnu molitvu za njih. Uputio je pozdrav  svećenicima koji su u koncelebraciji i onima u ispovjedaonicama, načelnicima općina, članovima udruga i ratnih postrojbi, gore navedenim, kao i svima koji su bili članovi bilo koje postrojbe pozvavši na molitvu za njih, njihove obitelji te poginule i ranjene suborce. Pozdravljeni su, uz zahvalu, i djelatnici medija koje prate ovo današnje slavlje.

I ove godine Radio Marija izravno prenosi cijeli tijek slavlja, a od njih prijenos preuzima i Radio Herceg Bosne koji je prije koji dan, u najavama ovoga slavlja, razgovarao sa upraviteljem Svetišta. Preko radio valova pozdravljeni su svi slušatelji, a posebno stari, bolesni i nemoćni kojima je radio prijenos jedina mogućnost sudjelovanja u svetoj Misi. Srdačan pozdrav i dobrodošlica upućeni su predvoditelju ovoga slavlja, biskupu Tomi, uz zahvalu što je rado prihvatio biti danas ovdje. Nakon pozdrava, Biskup je započeo svetu Misu, a umjesto pokajničkog čina počela je procesija uz Gospinu Gradinu uz pjevanje Gospinih litanija koje su pjevali Marijo Raič i Josip Njavro. Uobičajeni raspored procesije: križ i svijeće, barjaci i natpisi župa, ministranti, časne sestre i svećenici te hodočasnici koji su mogli i htjeli ići, a išao ih je veći dio od nekoliko tisuća prisutnih. Po dolasku na Gradina, otpjevana je prva strofa Himne nakon koje je biskup Tomo izmolio Posvetnu molitvu Kraljici mira te blagoslovio vozila i vozače. Silazak niz Gradinu, uz još dvije strofe Himne i nastavak Litanija. Po dolasku na oltar, nakon što su se koncelebraciji priključili i drugi svećenici koji su ispovijedali hodočasnike i za vrijeme procesije a lijep broj hodočasnika pristupio je svetoj Ispovijedi, sačekali smo završetak Litanija, a Biskup je zapjevao Slava Bogu na visini. U koncelebraciji je bilo četrnaest svećenika. Liturgijsko su pjevanje predvodili pjevači iz ove župe kojih većina živi u drugim mjestima, a priključilo im se nekoliko članova stolačkog zbora. Pjevanje je bilo za svaku pohvalu! Misna čitanja su čitali mladić iz župe Rotimlja i djevojka iz župe Aladinići. Zazive molitve vjernika, koje je sastavio don Mile Vidić, župnik župe Prenj, čitali su bogoslov Antonio Krešić i sjemeništarac Marko Pavlović.

Biskupovu propovijed možete naći u nastavku ovoga Osvrta! Svetu Pričest dijelilo je deset svećenika. Na kraju misnog slavlja, župnik i upravitelj Svetišta zahvalio je dragom Bogu na ovom lijepom danu i događaju te Gospi, Kraljici mira, koja nam je izmolila ovako lijepo vrijeme. Zahvala je upućena biskupu Tomi, svećenicima, čitačima, pjevačima, ministrantima i svima na lijepom sudjelovanju. Zahvala svima onima koji su, na bilo koji način, pomagali u pripravi ovoga slavlja. Posebnu zahvalnost zaslužuje jedna mala grupica bez koje ni ovo ni bilo koje drugo slavlje ne bi bilo moguće. Premalo je reći im samo hvala! Nakon počasti Domovini, pjevanjem Lijepe naše, uslijedio je Biskupov blagoslov i pjesma Kraljice neba. Biskup, svećenici, časne sestre i gosti su pozvani nastaviti zajedništvo za obiteljskim stolom u župnoj dvorani.

Popodnevni program i nastup župnih zborova i skupina je počeo u 14:30 sati, a već od 13 sati nastupila je grupa Kamen, popunjavajući vremensku prazninu. Nastupilo je više zborova, mladih i djece iz više župa. Program je vodio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna. Nakon nastupa župnih zborova, nastavila je grupa Kamen svoj program.

I ovo hodočašće i slavlje Kraljice mira bilo je lijepo iskustvo zajedništva u vjeri u ovom našem Svetištu. Vrijedi doći, osvježiti se i „napuniti baterije“. Uz zahvalnost za ovaj doživljaj, neka nebeska Majka, Kraljica mira, svojim zagovorom, izmoli svima uslišanje molitava kako bismo mogli dostojno kršćanski živjeti. Kraljice mira, moli za nas!

Do narednog susreta!

Bog bio s vama!