Naslovnica Vijesti PRVA KORIZMENA NEDJELJA_2019

PRVA KORIZMENA NEDJELJA_2019

Prva korizmena nedjelja

POKORNIČKO HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 10. ožujka 2019.

S Božjim blagoslovom i zaštitom Gospe, Kraljice mira, započeli smo ovogodišnje, šesto, korizmeno Pokorničko hodočašće u biskupijsko Svetište Trebinjsko-Mrkanske biskupije – Kraljica mira u Hrasnu. Krajem veljače, u  Rotimlji, na svećeničkom susretu te u kasnijem razgovoru sa svećenicima koji nisu mogli taj dan doći, dogovoren je raspored hodočašćenja župâ s ponekim izmjenama u odnosu na prijašnje godine te prevoditelji misnih slavlja. I ovaj put su svećenici zamoljeni, bez obzira na Raspored, kad god mogu, doći i biti na raspolaganju za ispovijedanje hodočasnika, posebno zadnjih nedjelja kad je više ispovijedanja.

Ova, prva korizmena nedjelja – Čista, dovela je, prema Rasporedu, u Svetištu hodočasnike iz župâ Čeljevo, Dračevo i Hrasno ali je bilo dosta  hodočasnika i iz drugih župâ. Prvi put, ova korizmena nedjelja je bez kiše! Doduše, puše prilično jak vjetar ali nije prevelika smetnja za dolazak niti za sudjelovanje. Zbog takvog vremena je i broj onih koji su se odvažili doći pravo hodočasnički, pješke, prilično velik, među njima neizostavni čeljevski i dračevski župnici.

U uobičajeno vrijeme, 15 sati, započeli smo pobožnost križnog puta pred stiliziranim križem spomenika gdje se poredalo sedam hrašanjsko-neumskih ministranata koji su ministrirali i u svetoj Misi. Don Vinko je uveo u pobožnost i pokornički hod uz Gradinu. Župnici župa hodočasnica su uvodili i zaključivali molitvu pred postajama, a mladi iz tih župa su čitali predviđene tekstove. Od postaje do postaje, pjevanje „Stala plačuć“ predvodili su pjevači iz Dračeva. Pred kipom Kraljice mira na Gradini, don Vinko je kratkom molitvom zaključio pobožnost križnog puta. Najavljena je mogućnost za svetu Ispovijed nakon silaska s Gradine. Pjevači su ostali i pratili silazak pjesmom Gospina plača.

Danas je, na raspolaganju hodočasnicima za svetu Ispovijed bilo osam svećenika, župnik je odrađivao druge obveze: don Tomislav Ljuban (župnik Čeljeva), don Vinko Raguž (župnik Dračeva), don Ivo Šutalo (župnik Trebinja i biskupski vikar), don Anđelko Planinić (župnik Hutova), don Đuro Bender (župnik Gradine), don Ivan Kordić (župnik Čapljine), don Pero Pavlović (župnik Rotimlje) i don Ante Čarapina (župni vikar Neuma). Ispovijedanje je potrajalo četrdesetak minuta. Neki svećenici su i dalje bili vjernicima na raspolaganju.

Zvonjava zvonâ najavila je slavlje svete Mise koje je počelo po završetku ispovijedanja. Svetu Misu je trebao predvodili i propovijedati don Nedjeljko Krešić ali, zbog sprovoda, mijenjao ga je don Ante Čarapina. Don Nedjeljko nam se pridružio za vrijeme svete Mise. U koncelebraciji su bili župnici župa Dračevo i Hrasno. Prvo čitanje je preuzela župa Čeljevo, drugo župa Dračevo, a molitvu vjernika župa Hrasno dok je evanđelje navijestio dračevski župnik. Liturgijsko pjevanje, u svetoj Misi, predvodila je župa Hrasno, članovi nekadašnjeg župnog zbora koji sada žive, uglavnom, u župi Neum, uz sudjelovanje nazočnih vjernika.

Na kraju misnog slavlja, Upravitelj Svetišta izrekao je hvalu Bogu da možemo, i ove Korizme, početi ova hodočašća. Zahvalio je i hodočasnicima na dolasku, posebno „pješacima“, i pobožnom sudjelovanju. Bogu hvala na vjerničkom zajedništvu koje se u ovom očituje i Svetište oživljuje. U sljedeću nedjelju, prema službenom rasporedu, dolaze hodočasnici iz župâ Neum, Gradac, Hutovo, Blagaj-Buna i mostarske župe, a nadati se i drugim hodočasnicima iz naših župâ.

U očekivanju narednog susreta,

Bog bio s vama!