Naslovnica Vijesti OBAVIJEST

OBAVIJEST

OBAVIJEST ZA ONE KOJIH SE TIČE

 

 Ovih dana doznajemo da će biti avio-snimanje područja Općine Kalinovik. Snimanje će biti obavljeno početkom sljedećeg tjedna ako vrijeme bude prikladno!

Nevesinjski župnik, don Ante Luburić, zbog crkvene zemlje nekadašnje crkve sv. Ilije, bio je na Morinama te susreo i osobe koje su uključene u projekt avio-snimanja.

Na njegov upit: što će biti sa nekretninama koje se ne obilježe, a privatno su vlasništvo?

Odgovor: postaju državno vlasništvo!

A, što ako se naknadno dostave dokumenti o vlasništvu?

Odgovor: čitavu proceduru postupka priznavanja vlasništva i njegova knjiženja snosi stranka koja to dokazuje, a obilježavanje i uknjižba se vrši usuglašavanjem i besplatno!

Dakle: treba obilježiti sve ono što je usmenom predajom u obitelji prenošeno da je imovina bila u vlasništvu.

Netko će reći – pa to je bilo nacionalizirano!

Neka država dokaže da je bilo nacionalizirano i da je nacionalizaciju isplatila (a nije je isplatila), a u dobrom dijelu slučajeva niti sprovela.

Zato potičem naše obitelji koje su nekad planištarile i imale svoju imovinu: kuće, staje, livade, šume, groblja (uglavnom obiteljska) u mjestima: Somine, Ulog, Obalj, Obadi, Klinja, Obrnja, Tomišlja, Jablanići, Kovačići, Cerova, Baketa, Boljuni, Kalinovik, Kladovo Polje… da te svoje nekretnine obilježe drvenom tablom 30/30 koja se postavlja na kolčić i obojena je bijelom bojom (ali takvom koju kiša neće odmah izbrisati), a može se označiti i na kamenu površinu ovih dimenzija. Biljeg ne smije zaklanjati šuma. Obilježavanje bi trebalo završiti do 3. lipnja.

Slijedeće godine vršit će se avio-snimanje općine Nevesinje: čitavo izvangradsko područje. O tom naknadno!

Nekoliko osoba je don Antu zvalo i raspitivalo se o ovoj stvari.

Bila bi šteta da ičija imovina nehajom propadne.

A, ako se učini kako treba, i savjest će, u ovoj stvari biti mirna.

Za informaciju.: čuje se da uskoro počinju radovi na postavljanju dalekovoda Plužine – Ulog preko Morina. Dakle, područje Morina dobit će potpuno novu vrijednost.