Naslovnica Vijesti DRUGA KORIZMENA NEDJELJA _ 2020

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA _ 2020

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Druga korizmena nedjelja

Hrasno – Svetište, 8. ožujka 2020. 

            Želja da se korizmeni, obraćenički hod, ojača i sudjelovanjem u zajedničkom Pokorničkom hodočašću pokazala se u lijepom svijetlu danas, na Drugu korizmenu nedjelju – Pačistu, u Svetištu Kraljice mira u Hrasnu. Obdareni smo lijepim vremenom bez kiše i vjetra pa su se stotine vjernike slile u ovo sveto mjesto. Iz nedjelje u nedjelju, sve je više onih koji se usuđuju uputiti pješke na ovo hodočašće. Lijep te hvale i divljenja vrijedan način sudjelovanja u ovom pokornikom činu. Ove nedjelje, prema Rasporedu, hodočastile su župe Neum, Gradac, Hutovo, Blagaj-Buna. Doduše, ne znam koliko je bilo i je li uopće bilo župljana iz župe Blagaj-Buna, osim župnikove obitelji! U svakom slučaju, nisu bili svećenici iz te župe! Priključila se župa Potoci, župnik don Josip Galić došao je autobusom sa četrdesetak djece u pratnji novozavjetovanih časnih sestara iz Bijelog polja s. Veronike i s. Damjane. Naravno, bilo je dosta hodočasnika iz ove župe kao i okolnih ali i sa drugih strana.

U 15 sati, don Domagoj Markić, župni vikar župe Neum, započeo je pobožnost križnog puta pred Spomenikom. Ministranti, iz župa Neum, Hrasno i Čeljevo, uz postaje su se mijenjali u nošenju križa i svijeća. Tekstove postaja križnog puta su čitali župljani župe Neum, a don Domagoj je zaključivao molitvom. Pjevanje su predvodili, također, župljani župe Neum vođeni s. Danicom Bilić. Vjernici su pobožno molitvom i pjesmom sudjelovali u pobožnosti koja je, uobičajeno, završila pred kipom Kraljice mira na Gradini. Najavljena je mogućnost svete Ispovijedi, svećenici su pozvani zauzeti mjesta za ispovijedanje, a silazak s Gradine je praćen pjevanjem „Gospina plača“.

Danas su, na raspolaganju za svetu Ispovijed, bili svećenici: don Domagoj Markić (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Rajko Marković (Stolac), don Pero Pavlović (Rotimlja i Stjepan Krst), don Mile Vidić (Prenj), don Đuro Bender (Gradina), don Bernard Marijanović (Ravno i Trebinja), don Vinko Raguž (Dračevo), don Josip Galić (Potoci), don Drago Bevanda (Gorica-Struge). Na pobožnosti križnog puta bili su i don Tomislav Ljuban (Čeljevo) i đakon, don Antonio Krešić (Čapljina). Župnik, don Antun Pavlović je pripremao potrebno za slavlje svete Mise. I ove nedjelje, za vrijeme ispovijedanja, u crkvi je obavljana pobožnost koju je predvodio don Ivan Bijakšić (sv. Matej – Mostar).

Slavlje svete Mise je uslijedilo nakon ispovijedanja. Predvoditelj misnog slavlja i propovjednik je don Pero Pavlović koji je prigodnim riječima vjernicima nastojao približiti događaj preobraženja usporedivši današnji dolazak u Svetište uspinjanju i silasku sa Gore preobraženja. Ministransti su isti kao i na pobožnosti križnog puta. Misna čitanja pročitali su župljani župe Neum, molitvu vjernika don Domagoj Markić, a evanđelje je navijestio don Nedjeljko Krešić. Pjevanje, za vrijeme svete Mise, je predvodio župni zbor župe Neum.

Zahvalivši Bogu, na kraju svete Mise, i podijelivši radost zbog ovog lijepog i korisnog zajedništva u pobožnosti i Euharistiji, župnik i Upravitelj Svetišta, zahvalio je i sudionicima ovoga zajedništva kao i svećenicima koji su bili na raspolaganju za svetu Ispovijed i u koncelebraciji. Uputivši, uz oglase, nekoliko riječi župljanima ove župe, izrazio je nadu u lijepe susrete i narednih nedjelja.

Sljedeće nedjelje, treće korizmne, po službenom Rasporedu, hodočasnički dolaze u Svetište župe Stolac, Rotimlja, Stjepan Krst, Gradina i Ploče-Tepčići. Ako Bog da, bit ću tu i drugih hodočasnika iz ove i drugih župa.

Do narednog susreta!

Bog bio s vama!