Naslovnica Vijesti TREĆA KORIZMENA NEDJELJA _ 2020

TREĆA KORIZMENA NEDJELJA _ 2020

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Treća korizmena nedjelja

Hrasno – Svetište, 15. ožujka 2020.

 

Gledam prošlogodišnje Izvješće Treće korizmene nedjelje – Bezimene! Tamo sam se „tužio“ kako su sva izvješća slična pa, možda, izgledaju dosadna! Ipak, svaki ovaj susret u Svetištu, pokorničke naravi, nosi sa sobom novost za sudionike! Svaki put, iznova, sa svojim nakanama i molitvama potvrđujemo naše vjerničko zajedništvo u pobožnosti, molitvi, svetoj Ispovijedi, a iznad svega u Presvetoj Euharistiji. Vrijeme je prilično dobro i ugodno, može se sve odvijati prema predviđenom programu. Po službenom Rasporedu, hodočastile su župe: Rotimlja, Stjepan Krst (barem na spomen te drage župe!), Stolac, Gradina i Ploče-Tepčići, a tu su, naravno, i brojni hodočasnici iz ove i susjednih župa koji su došli vozilima, biciklima i pješice. Bilo je dosta poziva i upita, s obzirom na situaciju koronavirusa, hoće li se hodočašće otkazati. Vidljivo je, prema broju hodočasnika da, ipak, ima dosta straha. Razumljivo je to, nije vrijeme za junačenje! Nešto se krupno zbiva, a malo tko razumije o čemu je riječ! Dobili smo Upute i preporuke i od biskupa naše crkvene pokrajine, držimo ih se do novih! U Božje ruke, po zagovoru Kraljice mira!

Pobožnost križnog puta započeli smo, uobičajeno, pred Spomenikom. Uvodnu molitvu je izmolio don Rajko Marković, a prije toga napomenuo je da je ovo spomenik svim žrtvama Trebinjsko-Mrkanske biskupije koji je blagoslovljen 4. kolovoza 1991. godine, u obliku je križa i otvorena groba sa prigodnim epitafom: „Domovino, radi tebi, radi bitka tvog, gdje nam kosti rasute su, znade samo Bog!“, a postaje križnog puta, uz koje svake nedjelje hodimo, podignute su i blagoslovljene 5. kolovoza 1990. godine. Molitve i tekstove, uz postaje križnog puta, prevodili su župnici hodočasničkih župa, don Pero Pavlović, don Đuro Bender i don Ivan Turudić, zajedno sa svojim mladima. Župni zbor župe Rotimlja je predvodio pjevanje od postaje do postaje sa završnom molitvom pred kipom Kraljice mira na Gradini. Pjevanjem „Gospina plača“, silazak niz Gradinu, i priprema za svetu Ispovijed.

Vrijeme za osobnu pobožnost, molitvu i pristupanje svetoj Ispovijedi, a na raspolaganju je dosta svećenika: don Đuro Bender i don Josip Radoš (Gradina), don Ivan Turudić (Tepčići), don Rajko Marković (Stolac), don Mile Vidić (Prenj), don Stipe Gale (Aladinići), don Ivica Puljić (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Pero Pavlović (Rotimlja-Stjepan Krst), don Tomislav Ljuban (Čeljevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Ivan Štironja i don Petar Filipović (Studenci), don Vinko Raguž (Dračevo), don Bernard Marijanović (Ravno-Trebinja), don Ivo Šutalo (Trebinje) i don Gordan Božić (Domanovići). Domaći župnik, don Antun Pavlović, brinuo se za pripremu slavlja svete Mise koja će se slaviti na vanjskom oltaru. Za to vrijeme, pred Svetohraništem, trajala je pobožnost i molitva koju je, i ove nedjelje, predvodio don Ivan Bijakšić (sv. Matej – Mostar).

Pripremljeno je sve za slavlje svete Mise. Vanjski oltar je postavljen i razglas da vjernici mogu čuti i sudjelovati. Držimo se Uputa i odredbi u ovoj kriznoj situaciji koju stvara kornonavirus. Ovako ćemo dok ne dobijemo drugačije upute! Svetu Misu je predvodio i propovijedao don Stipe Gale, župnik župe Aladinići.  U koncelebaciji su sudjelovali don Rajko Marković, don Đuro Bender, don Josip Radoš, don Pero Pavlović, don Ivo Šutalo, don Ivan Turudić i don Antun Pavlović. Ministranti su, u križnom putu i u svetoj Misi bili iz župe Stolac i jedan iz župe Čeljevo. Misna čitanja i zazive molitve vjernika podijelile su župe hodočasnice, a  evanđelje je navijestio don Rajko Marković. Liturgijsko pjevanje predvodila je župa Rotimlja. U slavlju su, aktivno sudjelovali, čitajući uz postaje križnog puta i čitanja u svetoj Misi, bogoslov Gabriel Pavlović (Rotimlja) i sjemeništarac Marko Pavlović (Buna/Rotimlja). Prisutan je bio i đakon, don Antonio Krešić (Čapljina/Hrasno).

Na kraju svete Mise, uz oglase župljanima, mjesni je župnik pozdravio sve nazočne i zahvalio na sudjelovanju, zahvalio Bogu na mogućnosti da i danas budemo u ovom pokorničkom, molitvenom i euharistijskom zajedništvu unatoč problemima s kojima se suočavamo. Upoznao je nazočne sa Uputama i preporukama za ponašanje u ovoj situaciji te  najavio župe hodočasnice sljedeće nedjelje, Aladiniće, Prenj, Trebinje i mostarske župe, i pozvao na sudjelovanje i sve druge koji žele biti dio ovog pokorničkog i molitvenog hoda ako, do tada, ne bude kakvih drugih uputa i preporuka koje bi utjecale na organizaciju Pokorničkog hodočašća.

U iščekivanju narednog susreta, s nadom da će se dogoditi!

            Bog bio s vama!