KRALJICA   MIRA  2020. 

 

Hrasno – Svetište Kraljice mira,

10. svibnja 2020.

 

Ovogodišnje, 43-će po redu, hodočašće Kraljici mira u biskupijsko Svetište Trebinjsko-Mrkanske biskupije u Hrasnu, obilježeno je lokalnom epidemijom i globalnom pandemijom korona virusa koji je promijenio sveukupni način našega života. Upute i odredbe, kako civilne tako i crkvene, ograničile su i odredile mogućnosti slavljenja ovoga dana. Kao najava ovoga slavlja, objavljena je Obavijest na ovoj stranici. Dogovor je bio, slavit će se sveta Misa u svakom slučaju, koliko god naroda se usudilo doći, uz poštivanje svih uputa i propisa. Kako će se program odvijati, ostavljeno je za dogovor toga dana. Unatoč korona situaciji, osjećalo se, i po interesu vjernika i po upitima i porukama, da bi moglo biti dosta hodočasnika. Zato se cijeli tjedan, koji je prethodio nedjelji Kraljice mira, radilo, čistio i uređivao prostor Svetišta, crkva i vanjski oltar na kojem će se slaviti sveta Misa. Stari, dobri, domaći razglas je uspio pokriti cijelo Svetište. Dobre Marije su crkvu očistile i oribale, cvjećarka Nada i Katica cvijeće darovale, donijele te oltar i crkvu uresile, a skupina entuzijasta ovoga Svetišta dala nemjerljiv doprinos u organizaciji svega. Nino, dvojica Mata, Vide, Anđelko, Mario, Đure, Zoran, Ante se također pojavio kao podrška, danima su bili na raspolaganju! Kažu: Mora biti zastava, bar na Gradini, crkvi i vanjskom oltaru! Tako je i bilo! Premalo je reći im, samo, hvala! Svoj obol za organizaciju slavlja dao je i naš đakon don Antonio kao i župnikova obitelj! U subotu, navečer, sve je, uglavnom, pripremljeno, čekamo nedjelju Kraljice mira.

Svanuo je lijep dan, ni prema prognozi ne bi trebalo biti kiše, barem za vrijeme svete Mise i procesije. U 8 sati, župnik je slavio svetu Misu u župnoj crkvi sa 15-tak vjernika. Nakon toga je pripremljen vanjski oltar za svečano misno slavlje u 11 sati. Stigao je biskup Ratko, apostolski upravitelj naše Biskupije sa tajnikom don Ilijom Petkovićem. Iako nema službene organizacije hodočašća po župama pa su svete Mise po redovnom nedjeljnom rasporedu, ipak je nekoliko svećenika našlo načina doći u Svetište. Dogovor s Biskupom: bit će procesija, nešto kraći put nego u redovnim prilikama, pjevanje Gospinih Litanija i pjevana sveta Misa. Biskup je zamolio da svećenici, ipak, budu na raspolaganju hodočasnicima za svetu Ispovijed i prije svete Mise i za vrijeme procesije, a neki i dok traje sveta Misa. Dosta ih je pristupilo ovom sakramentu! Vjernici-hodočasnici se prikupljaju, ima ih nekoliko stotina, obitelji su zajedno, drži se razmak, koliko je moguće! Primjetna je prisutnost velikog broja djece!

U 11 sati, zvona najavljuju početak svete Mise. Uz Biskupa, predvoditelja misnog slavlja, je đakon, župljanin, don Antonio Krešić. U koncelebraciji su biskupski vikar i trebinjski župnik don Ivo Šutalo, don Đuro Bender, župnik župe Gradina i broćanski dekan i župnik. Na raspolaganju za svetu Ispovijed su don Vinko Raguž, dračevski župnik, don Ivica Puljić, župnik Neuma i trebinjski dekan, don Pero Pavlović župnik župe Rotimlja i don Ilija Petković, biskupov tajnik. Dolazak na vanjski oltar uz pjesmu „O, mila Majko, nebeska“. Pjevaju članovi župnog zbora, nekadašnji i sadašnji! Sve je, prije početka svete Mise, pozdravio župnik i Upravitelj Svetišta: župljane, hodočasnike, svećenike i biskupa uz upute za daljnji tijek slavlja. Biskup je, započevši misno slavlje, Bogu zahvalio na predivnu danu i uputio se, s asistencijom, na Gradinu. Procesioni križ nosi Marko Pavlović, maturant zadarskog sjemeništa, zastavu Svetišta i župe, „standardno“, Mato, svećenici, biskup te veći broj prisutnih, skraćenom stazom, hode prema Gospinu kipu na Gradini. Za vrijeme procesije, djevojke iz župe Dračevo: Ivona Šuman, Anamarija Obad i Petra Krvavac, pjevale su Gospine Litanije. Dolazak na Gradinu, prekid Litanija i pjevanje prve strofe Himne Kraljici mira „Evo nam, Majko, tvojega čuda!“. Slijedi Posvetna molitva Kraljici mira i molitva blagoslova vozila i vozača. Valja napomenuti da je biskup Ratko donio iz Mostara pretisak Posvetne molitve, lijepo napravljen, sa likom Kraljice mira s Gradine, pet tisuća primjeraka. Prije svete Mise, podijeljeno je hodočasnicima pa su mogli pratiti i moliti zajedno s biskupom. Dojmljivo je bilo slušati kako glasno mole Posvetnu molitvu! Silazak s Gradine uz još dvije strofe Himne i nastavak Litanija. Nastavljeno je misno slavlje sa „Slava Bogu na visini“. Prvo čitanje je pročitao je Marko Pavlović, drugo Dragana Dalmatin iz župe Dračevo, a Evanđelje je navijestio đakon Antonio. Molitvu vjernika je predvodila Petra Krvavac. Biskupovu propovijed možete naći na ovoj stranici! Svetu Pričest je dijelilo šest svećenika u crkvi i u prostoru Svetišta. Na kraju svete Mise, župnikova zahvala, biskupov svečani blagoslov i završetak uz pjesmu „Kraljice neba“. Za vrijeme svete Mise, biskup je pozvao vjernike da u svoje molitve uključe ovogodišnje đakone, među kojima je i naš župljanin Antonio Krešić, „koji bi mogli – bude li volja Božja – biti ređeni za Petrovo, ali neće biti kasno ako bude i za Veliku Gospu samo da vrijeme bude – zdravo.“

Poslije misnog slavlja, u župnoj dvorani, uz biskupa Ratka i svećenike koji su mogli biti na ovom slavlju, okupio se, za obiteljskim stolom, lijep broj svećenika iz susjednih župa, bilo nas je dvadesetak. Lijep znak zajedništva iskazan i na ovaj način.

Ovogodišnje, koronsko, slavlje Kraljice mira, uza sav strah koji je prisutan u ljudima zbog nevidljivog virusa, pokazalo je veliku ljubav vjernika prema nebeskoj Majci i još veće pouzdanje u njezin zagovor. Pokazala se dobrom odluka da se ne prekida slijed slavlja svete Mise na čast Kraljice mira ni ove godine, unatoč korona situaciji! Ako je mogla biti slavljena sveta Misa, na današnji dan, istog datuma, 10. svibnja 1992., sa onoliko sudionika koliko ih je bilo, u prostoriji ispod vanjskog oltara, dok su ciljano „zujale“ razorne rakete i granate na Svetište, dolično je da smo i mi danas, usprkos „zujanju“ virusa, Boga slavili i Kraljicu mira častili svojim dolaskom, molitvenim sudjelovanjem i euharistijskim zajedništvom. Neka Gospa, naše dobre i plemenite molitve i nakane, po svome Sinu, našemu Spasitelju, u Duhu Svetom, prenese nebeskom Ocu. Ona, naša Majka i Kraljica mira! Kraljice mira, moli za nas!

Do narednog susreta!

            Bog bio s vama!

 

 

 

Categories: Vijesti