Četvrta korizmena nedjelja 

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 27. ožujka  2022. godine  

 

Na sredini smo našega korizmenog pokorničkoh hoda kako i ova Četvrta korizmena nedjelja – Sredoposna – govori. Dao Bog da donese plemenite plodove u životima pojedinaca i svih zajednica koje nalaze u ovom Svetištu razlog svoga sudjelovanja. Svetište je i danas oživjelo i živjelo zajedništvo pobožnosti, molitve i sakramenata. Bogu hvala na, relativno, lijepom vremenu, bez kiše pa se sve moglo na vrijeme organizirati i pripremiti za susret.Već u ranim popodnevnim satima počeli su pristizati hodočasnici „pješaci“ u Svetište, a lijep ih je broj. Ohrabreni lijepim vremenom, odlučuju se na ovaj pokornički hod u Svetište, što je vrijedno divljenja, pogotovo što među njima ima i onih koji nisu u mladim godinama. Hodočasničke župe, animatori i predvoditelji u današnjem susretu su Aladinići, Prenj i Trebinje, a tu je  mnoštvo vjernika-hodočasnika iz ove kao i iz drugih župa i mjesta.

Nekoliko ministranata, sa procesionim križem i svijećama, uobičajeno, u 15 sati, stali su ispred Spomenika gdje je počela pobožnost križnog puta. Pobožnost su predvodili don Mile Vidić (Prenj) i don Ante Luburić (Trebinje – biskupski vikar), naizmjenično dok je don Marin Krešić (Aladinići) započinjao pjesmu uz postaje križnog puta, pomognut svojim zborom i ostalim vjernicima. Cijela staza križnog puta je i danas popunjena.Pred kipom Kraljice mira, na Gradini, završena je pobožnost križnoga puta. Uslijedilo je lagano spuštanje prema crkvi gdje su svećenici, uglavnom vani, bili spremni za svetu Ispovijed. Gospin plač se pjevao dok smo silazili niz Gradinu, prema crkvi.

Jedna stvar upada u oči i, mislim, da nije dobra. Naime, vidljivo je da, nakon što se završi pobožnost križnog puta, dobar dio sudionika ne ide prema crkvi nego prema vozilima i odlazi. Bili na svetoj Misi u prijepodnevnim satima i došli samo na križni put. Ama, pobožnost križnog puta je lijepa pobožnost ali, ovo je pokorničko hodočašće kojemu je vrhunac slavlje svete Mise pa bi bilo pametno, ako se već planira hodočastiti, da se ostane do kraja. Svojim sam vjernicima tako preporučio, iako i ovdje slavimo, u filijalama, prijepodnevne svete Mise.

Uslijedila je mogućnost za svetu Ispovijed koju su mnogi iskoristili. Za to vrijeme je, u crkvi, bila pobožnost pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koju je predvodio don Vinko Raguž (Dračevo). Na raspolaganju za svetu Ispovijed bili su svećenici: don Mile Vidić (Prenj), don Marin Krešić (Aladinići), don Ante Luburić (Trebinje), don Milenko Krešić (profesor i duhovnik u bogosloviji u Sarajevu), don Ivan Bijakšić (Ravno-Trebinja), don Gordan Božić (Domanovići), don Ilija Petković (Čapljina), don Ivo Šutalo (Čeljevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Mladen Šutalo (Neum), don Ljubo Planinić (Stolac), don Davor Berezovski (Ploče-Tepčići) i don Rajko Marković (Potoci). Domaći župnik, don Antun Pavlović, je pripremao potrebno za slavlje svete Mise. Danas nije bilo krize u broju svećenika koji su bili na raspolaganju za svetu Ispovijed pa smo svetu Misu počeli na vrijeme.

Početak misnog slavlja najvaljen je zvonima. Svetu Misu je predvodio i prigodno propovijedao don Marin Krešić, a u koncelebraciji su bili don Ante Luburić, don Vinko Raguž, don Milenko Krešić i don Antun Pavlović. Misna čitanja pročitao je župnik župe Prenj, a predvođenje molitve vjernika don Milenko Krešić. Evanđelje je navijestio don Ante Luburić. Liturgijsko pjevanje su predvodili članovi župnog zbora iz župe Prenj.

Uobičajeno, na kraju svete Mise hodočasnike je pozdravio, Bogu i njima, kao i svećenicima, zahvalio župnik domaćin. Dragom Bogu slava i hvalana daru ovog susreta i  zajedništva u molitvi, pobožnosti i sakramentima. Župljanima je ponudio župne oglase te predvodio molitvu za župljane preminule u proteklom tjednu.

Sljedeća, peta korizmena nedjelja donosi završno korizmeno pokorničko hodočašće koje nam dovodi u Svetište župe animatore, predvoditelje, Domanoviće, Ravno i Trebinju. Uvjeren sam, iz iskustva prijašnjih godina, da će biti dosta i drugih hodočasnika kako iz ove župe tako i iz okolnih. Mnogi će željeti te nedjelje pristupiti svetoj Ispovijedi pa molim svećenike, koji god mogu, da budu vjernicima-hodočasnicima na raspolaganju.

 

U radosti čekajući naredni susret:

Bog bio s vama!

 

 

Categories: Vijesti