Peta korizmena nedjelja

POKORNIČKO  HODOČAŠĆE

Hrasno – Svetište, 3. travnja 2022. godine 

 

Na kraju našega korizmenog pokorničkoh hoda došla je i ova Peta korizmena nedjelja – Gluha. Kroz cijelo ovo vrijeme korizme bilo je vrlo sadržajno u našem Svetištu, dosta zavjeta, molitve, pokore. Dao Bog koji će uslišiti dobre i  plemenite nakane da donesu obilne plodove u životima pojedinaca koji su se zavjetovali, hodočastili i molili, te svim zajednicama koje su dolazile u ovo Svetište i imale razloge svoga sudjelovanja.

Svetište je kroz ovo vrijeme pokorničkih hodočašća oživjelo i živjelo zajedništvo pobožnosti, molitve i sakramenata. Bogu hvala na, relativno, lijepom vremenu, čitavo vrijeme bez kiše pa se sve moglo na vrijeme organizirati i pripremiti za susrete, samo ova zadnja peta nedjelja je bila nestabilnijeg vremena, izmjenjivali su se oblaci, poneka kap kiše i sunce, ali to nije omelo hodočasnike da obave svoje zavjete i sudjeluju u pobožnosti i svetoj Misi. Bez obzira na nestabilno vrijeme, opet su „pješaci“ stizali u Svetište.

Oni koji su se odlučili za ovakav vid pokore i zavjeta, hod uz molitvu, nije omelo ni nestabilno vrijeme, koja kapljica kiše niti hladnoća. Dao Bog da sve naše životne odluke, poštujući Božje zapovijedi,  budu tako čvrste, a mi ustrajni u njivom ispunjavanju.

Današnje župe animatori-predvoditelji na hodočasničkom susretu u Svetištu su Domanovići, Ravno i Trebinja, bilo je dosta vjernika-hodočasnika iz ove i iz drugih župa i okolnih mjesta.

Kao i obično ministranati, sa križem i svijećama, malo prije 15 sati, kreću iz crkve sa svećenicima predvoditeljima i ispred Spomenika počinje pobožnost križnog puta. Pobožnost su predvodili don Gordan Božić (Domanovići) i don Ivan Bijakšić (Ravno-Trebinja), župni zborovi ove tri župe su započinjali pjesmu uz postaje križnog puta, uz sudjelovanje i ostalih vjernika. Staza križnog puta je i danas popunjena unatoč lošem vremenu i zanimljiva pogleda s Gradine, naleti koje kapljice kiše i šarenilo kišobrana. Nije izostavljena molitva pred kipom Kraljice mira, iskazana zahvalnost Gospi na Gradini, završena je i ova pobožnost križnoga puta, i željno iščekivanje druge nedjelje mjeseca svibnja, kad je njen svečani dan. Opet kao i do sad svećenici su bili spremni za svetu Ispovijed, sto je većina hodočasnika iskoristila.

Ne želim pretjerati, niti umanjiti bitnost i veličinu ovih pokorničkih hodočašća, ali  moram opet upozoriti. Pobožnost križnog puta bez sudjelovanja na svetoj misi u Svetištu polovičan je posao. Kao što sam već pisao pobožnost križnog puta je lijepa pobožnost ali, ovo je pokorničko hodočašće kojemu je vrhunac slavlje svete Mise pa bi bilo dobro i pametno, ako se već planira hodočastiti, da ostanemo do kraja i svoje zavjete i molitve okrunimo svetim misnim slavljem u Svetištu.

Ovaj bi put iskazao veliku zahvalnost svim svećenicima koji su kroz ovih 5 korizmenih nedjelja bili na raspolaganju za svetu Ispovijed a koju su mnogi vjernici-hodočasnici iskoristili, da nije bilo Vas i Vaše pomoći, teško bi sve ovo ostvarili da bude ovako svečano i na vrijeme obavljeno. Doduše, neki su bili ažurniji i redoviti, neki povremeno, ali svima velika Hvala jer ste se odazvali i osjetili potrebu biti dio ovih pokorničkih hodočašća u našem Svetištu. Danas su, na raspolaganju za svetu Ispovijed bili: don Ante Luburić (Trebinje), don Vinko Raguž (Dračevo), don Anđelko Planinić (Hutovo), don Ivo Šutalo (Čeljevo), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Mladen Šutalo (Neum), don Gordan Božić (Domanovići), don Ilija Petković (Čapljina), don Ljubo Planinić (Stolac), don Pero Pavlović (Rotimlja-Stjepan Krst), don Bernard Marijanović (Gabela polje).

Za vrijeme ispovijedanja, u župnoj crkvi je opet bila pobožnost pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koju je predvodio don Ivan Bijakšić.

Zvona su najavila početak misnog slavlja. Svetu Misu je predvodio domaći župnik don Antun Pavlović, a prigodnu propoovijed i tumačenje evanđelja pete korizmene nedjelje izrekao je  don Ivo Šutalo.  Koncelebrirali su još don Ante Luburić i don Vinko Raguž. Misna čitanja su pročitali župljani Domanovića, Ravnog i Trebinje. Evanđelje je navijestio don Ante Luburić. Liturgijsko pjevanje su predvodili članovi župnih zborova iz župa Domanovići, Ravno i Trebinja.

Na kraju svete Mise hodočasnike je pozdravio, Bogu i njima, kao i svećenicima, zahvalio župnik domaćin. Dragom Bogu slava i hvala na daru ovog susreta i  zajedništva u molitvi, pobožnosti i sakramentima. Župljanima je ponudio župne oglase te predvodio molitvu za župljane preminule u proteklom tjednu.

Sljedeći, veliki susret je druga nedjelja mjeseca svibnja. Kruna pokorničkih korizmenih hodočašća, zavjetna molitva Gospi Kraljici Mira. Nadam se da ćemo ove godine konačno biti relaksirani od Corona virusa i s mirom i Božijom pomoći organizirati svečano slavlje.

 

U radosti iščekujući mjesec svibanj i naredni susret:

Bog bio s vama!

 

 

 

Categories: Vijesti